Från skräp, stök och skrot - Karlstads studenttidning
×

Nyheter

Från skräp, stök och skrot

Att handla på loppis blir alltmer populärt. Men hur gör du? Hur använder du något som i själva verket ser ut som skrot? Kan du ha loppisprylar fastän du har en modernare smak? Här kommer en guide hur du använder och tar tillvara på dina fynd och införlivar dem i ditt hem!

Gör om skräpet

Lapptäcke av tygstuvar
Har du tyger som ligger och skräpar? Varva studierna med ett lapptäckesprojekt. Enkelt och små tygstuvar kommer till användning och du får kanske en mysig pläd i höstmörkret eller ett nytt överkast.

Tavelramar utan motiv
På loppis kan du hitta tavelramar för en tia. Sätt upp dem som de är direkt på väggen och lek loss med vad du kan fylla dem med. Ett kort, en tapetbit, en prydnad?

Från trist tavla till bordsunderlägg
Tapetsera över ett trist tavelmotiv med en tapet. Låt ramen sitta kvar och sätt möbeltassar på baksidan. Nu har du ett bordsunderlägg där du kan samla fina gamla ljustakar, rökelse eller varför inte använda den som en bricka?

Burkar av glas och plåt
Det är inte alltid lätt att förändra i köket. Men för en billig peng kan du skapa en enhetligare, personligare stil genom att förvara i burkar. Kanske morgonkaffet i en plåtburk och mjöl, havre och socker i glasburkar?

Glasberg
Använd glas till mer än dryck. De kan bli alltifrån små vaser, pennhållare till en tandborstmugg. Glas ger en trevlig luftighet i inredningen och kan varieras i det oändliga. Eller gör till en present genom att måla dem personligt och ge bort.

ORGANISERA LOPPISSTÖKET

Att duka med udda porslin

På loppis är det inte alltid man hittar precis likadana tallrikar och glas. Men dukningen kan fortfarande bli lyckad. Satsa på följande när du dukar och letar efter porlin på loppis:

1. Håll dig till ett fåtal färger. Då binder färgerna samman olika mönster och former.

2. Tänk på årtalen. En stilren retrohistoria från 50-talet kanske inte går ihop med sekelskiftets flört med naturromantik? Eller så kanske det är en perfekt kombo? Prova och se!

3. Investera i likadana bordstillbehör som du blandar upp med udda föremål. Exempelvis ett gäng vinglas ur samma serie som sen kan detta matchas med udda vattenglas i olika former och storlekar.

4. Använd en enkel duk eller om du har en fin bordsskiva, strunta i duk. Detta ger det udda porslinet en finare inramning än exempelvis en mönstrad duk.

Möblera med loppis

Att köpa begagnat är miljösmart, ekonomiskt och coolt. Leta på loppisar innan du ger dig iväg till de stora varuhusen. Men hur möblerar man med loppade möbler och prylar?

1. Tänk på helheten. Blanda lätta och tunga möbler. Håll dig till ett fåtal färger och träslag.

2. Ljuset är av stor vikt för ett rum. Använd dig av flera smålampor istället för en stor i taket. Även levande ljus fyller en stor trivselfaktor. Sprid ljuset i alla rummets vrår och ställ en lampa på en byrå, någon på golvet, någon i fönstret och levande ljus på bordet. Lampor och ljusstakar hittar du i mängder på loppisar.

3. Växter gör ditt hem både trevligare och renar luften rummet. Krukor hittar du på loppis och växter kan du enkelt driva upp själv genom att ta sticklingar från vänner och bekanta. Kanske ha en kväll då ni byter växter och sticklingar med varandra.

4. Våga blanda dina modernare prylar med äldre. Du behöver inte ha en typiskt gammal stil bara för att du har loppisprylar. Genom att blanda stilar har du en möjlighet att skapa en egen stil som passar just dig och ditt hem. Varför inte en äldre kandelaber på en nyare byrå eller en gammal kista som bord till en nyare soffa?

5. Göm undan och få rena ytor genom att lägga lösa saker i korgar. Korgar hittar du lätt på loppisar och att blanda storlekar och former är inte fel. Måla dem i samma färg eller håll dig till ett liknande träslag så vävs de samman.

Ta hand om skrotet

Teakolja
Gamla teakmöbler och skålar får nytt liv med lite teakolja. Använd vanligt hushållspapper och gnid in. Tänk på att det är brandfarligt så blöt papperet innan du slänger. För skålar som ska användas till mat är det bättre att använda vanlig matolja istället för teak.

Bikarbonat och bakpulver
Få bort trista fläckar och beläggningar på porslin genom att blanda samman lite bikarbonat eller bakpulver med varmt vatten till en pasta. Gnugga men var försiktigt så porlinet inte slits.

Vädra
Istället för att vara snabb med att slänga dina loppisfyndade plagg och tyger i tvättmaskinen – vädra dem. Du sparar både på miljön och på tygerna genom att vara sparsam med tvättandet. Om det inte räcker med att vädra ett plagg, handtvätta eller välj ett snällt tvättprogram.

Citron
Putsa kopparföremål och mässing med citron. Glans utlovas!

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter