×

Nyheter

Karlstads universitet satsar på internationalisering – AI programmet ska locka utbytesstudenter

Foto: Tuva Sandberg

Hösten 2025 lanseras ett nytt kandidatprogram inom Artificiell Intelligens, som även är en del av universitetets satsning på att stärka internationaliseringen vid Karlstads universitet.  Programmet riktar sig både till svenska och internationella studenter, med ambitionen att skapa en flexibel och global lärandemiljö. 

–  Har man ett klassrum med lärare och elever som är olika varandra så blir det en annan dynamik och det är den vi vill komma åt, säger, Patrik Larsson, prorektor vid Karlstads universitet. 

Karlstads universitet har nyligen genomfört en utbildningsöversyn för att utforma nästa generations utbildningsprogram. Ett resultat av denna översyn är att lansera ett nytt program inom Artificiell Intelligens, hösten 2025. Programmet är en del av universitetets ambition att möta den snabbt växande efterfrågan på AI-kompetens och att främja internationaliseringen.

– Hade vi gjort en utbildningsöversyn för tre år sedan är det tveksamt att ett AI-program hade kommit upp som ett exempel, med tanke på den oerhört snabba utvecklingen, säger Patrik Larsson prorektor vid Karlstads universitet.

Det nya kandidatprogrammet kommer att bli en del av universitetets satsning på internationalisering. Utbildningen kommer därav hållas på engelska.

–  De allra flesta utbildningarna vi annars har för utländska studenter är på avancerad nivå, så detta öppnar upp möjligheten för utländska studenter att läsa en utbildning på grundnivå. Så bredden för de som kan söka blir större och för att sprida möjligheterna att delta finns möjlighet att läsa utbildningen både på campus men också som hybrid, säger Patrik Larsson. 

Idag finns det tretton utbildningar för utomeuropeiska studenter där de flesta är på avancerad nivå. Det nya programmet ska komplettera de utbudet för utbytesstudenter.

 –  Vi tycker att det är en ganska lämplig utbildning att både ha för svenska och internationella studenter och den ligger även rätt i tiden och kompletterar de övriga utbildningarna som erbjuds idag, säger han. 

Studentlivet för utbytesstudenter brister  

En utmaning som universitetet kan se i samband med internationaliseringen är att kunna erbjuda möjligheten för ett gott studentliv för de studenter som kommer hit. 

– Vi har gjort en utredning under våren där det visat sig att studenterna är nöjda med utbildningen, men att det brister i mottagandet eftersom vi har ganska lite saker på engelska. Det handlar delvis om vad universitet erbjuder men även studentlivet och livet i stort, säger Patrik Larsson.

Patrik uppmuntrar KAU-studenter att studera utomlands

Idag finns det redan många möjligheter för KAU-studenter att ta del av internationaliseringen på olika sätt, exempelvis erbjuds det möjligheter att studera internationellt genom kurser online eller genom en utbytestermin.

– Många studenter tror inte att deras kunskaper räcker till för att göra en utbytestermin, men då är det viktigt att ta sig ut och se att kunskaperna som finns, faktiskt räcker till och att våra kunskaper är användbara, säger Patrik Larsson.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter