×

Kultur

Anrik studenttidning i Umeå läggs ned

Foto: Wikimedia Commons/Bergslagsbild AB

Sedan 1960-talet har studenttidningen Vertex bevakat frågor angelägna för Umeås studenter.

Nu läggs tidningen ned till följd av minskade annonsintäkter och ett minskat antal läsare av papperstidningen.

I höstas inleddes en dialog mellan Umeå studentkår och Umeå naturvetar- och teknologkår, som tillsammans äger Kårmedia Umeå som driver studenttidningen Vertex, för att hitta nya vägar framåt för studentjournalistiken i Umeå.

Detta sedan studenttidningen Vertex, som gav ut sitt första nummer 1960, sedan en tid tillbaka brottats med minskade annonsintäkter och ett minskat antal läsare av tidningens pappersutgåva. Även om de båda kårerna genom Kårmedia Umeå gjort insatser för att förändra tidningen och dess verksamhet, har man inte lyckats vända den nedåtgående trenden.

– Vi har tvingats minska antalet tryckta upplagor per år, samt nu senast i höstas driftsatt en ny hemsida för att anpassa oss till läsarna. Men trots detta har Vertex i ett antal år haft sviktande intäkter, vilket fått följden att vi nu behöver ta nya tag och framarbeta en ny medieprodukt, säger Hanna Lundin Jernberg, ordförande i Umeå Studentkår, till Västerbottens-Kuriren.

Nu pågår arbetet med att ta fram en ny medieprodukt som riktar sig till och läses av Umeås studenter, och där man enligt Hanna Lundin Jernberg vill bevara den studentdrivna journalistiken.

– I dagsläget finns det inget klubbat beslut om hur en ny mediesatsning ska se ut, men man värnar den fria studentdrivna journalistiken som följt Vertex genom åren, säger Hanna Lundin Jernberg till VK.

Studenttidningen Vertex ger ut ytterligare två utgåvor under 2020, dels i maj, dels i september vilket blir tidningens sista utgåva.

–  Jag vet att många läsare kommer att sakna tidningen. Den har också varit en plantskola för en massa ambitiösa studenter som genom att frilansa för Vertex tagit sina första steg in i mediabranschen. För bara något år sedan nominerades tidningen till finalen i den nationella tävlingen Publishingpriset, så det känns märkligt att Vertex ska läggas ner, säger Bertil Janson, chefredaktör för studenttidningen Vertex, till den egna tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter