×

Kultur

Universitetets annons stoppades – nu backar Facebook

Foto: Emil Jonsson

Universitetsbibliotekets evenemang på Facebook inför ett lunchseminarium om feministiska tecknade serier stoppade av nätjätten.

Nu backar Facebook – som menar att det rör sig om ett misstag.

Universitetsbiblioteket skulle marknadsföra ett lunchseminarium med Margareta Wallin Wictorin, docent i konst- och bildvetenskap vid universitetet, som under lunchseminariet föreläste om feministiska tecknade serier med fokus på satir, bildning och aktivism.

Lunchseminariet är en del i serien ”Möt en forskare” som anordnas varje månad där studenter, personal och allmänhet har möjlighet att lyssna till olika forskare vid Karlstads universitet som föreläser om sina forskningsområden. Andra seminarier i serien har marknadsförts flera gånger i sociala medier, däribland Facebook, men när lunchseminariet med Margareta Wallin Wictorin skulle marknadsföra blev det tvärstopp.

– Det stod bara att annonsen var nekad och sedan fick jag en länk om att den rör politiska eller sociala frågor. Man får inget manuellt svar så man kan inte veta, men antagligen har det att göra med att ordet feministisk är med, sa Marie-Louise Eriksson, bibliotekarie, till Värmlands Folkblad då.

På tisdagen meddelade Facebook via sin svenska PR-byrå att beslutet att neka universitetsbibliotekets annons var felaktigt.

”Annonsen borde inte ha blockerats eller markerats som politisk då vi i det här avseendet inte betraktar feminism som ett politiskt ämne. Ibland gör vi fel och kan dessvärre ta bort material eller blockera annonser även om de inte bryter mot våra regler. Detta är ett problem vi arbetar med för att det ska hända i så liten utsträckning som möjligt” skriver Facebook i sitt uttalande.

På universitetsbiblioteket tar man emot Facebooks besked med viss förvåning.

– Vi är väldigt lättade över att de backar och ber om ursäkt. Om det nu skulle hända igen skulle vi försöka påverka, men som det ser ut nu utgår jag från att de kommer att se över sina filter-ord så att detta inte händer igen, säger biblioteksdirektör Jakob Harnesk till Nya Wermlands-Tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter