×

Nyheter

Ansökan för att bli studentambassadör är öppen: “Vi är ansiktena utåt för universitetet”

Foto: Emma Persson

Ansökan för att bli studentambassadör är öppen. Nu finns möjligheten att ansöka till ett extrajobb utöver studierna som ansiktet utåt på universitetet.

– Jag har gynnats av det här på flera sätt, säger Shirin Hussen, en av årets studentambassadörer.

Att vara studentambassadör innebär att du arbetar för universitet genom att representera universitetet vid olika sociala evenemang. Det gäller allt ifrån rundvandringar för nya studenter eller gymnasieelever, till fotograferingar som ska användas i marknadsföringssyfte. 

Studenterna Laura Dahlin, 27, Shirin Hussen, 23, och Antigoni Pavlidou, 23, studerar sista året på juristprogrammet och är alla även studentambassadörer.

Shirin Hussen tycker om att kombinera studier med jobbet som studentambassadör.

– Jobbet är väldigt flexibelt, därför är det ett så bra extrajobb på sidan av studierna. Du tar på dig jobb när du har möjlighet. Det fungerar så att man är med i en Canvas-grupp där det publiceras uppdrag, sedan får man anmäla sig till de uppdrag som man tycker låter intressanta och de som passar ens schema, säger Shirin Hussen. 

Även Laura Dahlin trivs med jobbet.

– Du kan välja själv hur mycket du vill jobba. Det enda kravet är att du behöver vara med minst fyra gånger per år, säger Laura Dahlin. 

Antigoni Pavlidou tar på sig så många pass hon vill och har tid med.

– Man ska inte förvänta sig att jobba regelbundet varje vecka. Det kan ibland gå månader där du inte gör någonting, medan du ibland kan göra flera uppdrag i månaden. Det här jobbet gör man inte heller för att få in en lön, då är det bättre att ha ett sidojobb där man jobbar mer regelbundet. Eller, visst vi får en lön men det är inte så mycket, vi gör detta för att det är kul, säger Antigoni Pavlidou.

Utvecklas som person

Efter att en student har blivit antagen till uppdraget som studentambassadör måste en utbildning genomföras innan arbetet kan börja. 

Utbildningen består av delar där du lär dig hur du bemöter människor, samt informativa delar med fakta du behöver kunna innan du börjar. 

– Du lär dig inte bara teoretisk information, du använder det du har lärt dig praktiskt i arbetet och utvecklas samtidigt som person. Jag var väldigt blyg till en början, men genom att utsätta mig för att prata med andra och inför andra så har jag lärt mig att det inte alls är farligt, jag har utvecklats mycket, säger Laura Dahlin. 

Skapa kontakter

I arbetet som studentambassadör träffar du mängder av olika personer. Det kan vara allt ifrån studenter i andra program, personal på skolan, kommunen och företag. 

– Det öppnar upp möjligheter för oss att nätverka. Jag har gynnats av det här på flera sätt. Exempelvis blev jag erbjuden ett sommarjobb på grund av att jag är studentambassadör, och det vet jag att andra har blivit också, berättar Shirin Hussen.

Ansökan stänger

Ansökan för att bli studentambassadör stänger på söndag den 24 september. Det meddelar Fredrika Swensson, projektledare på kommunikationsavdelningen, till Studenttidningen:

– Vi ser gärna att studenter från många olika program söker, och gärna att fler killar söker. I nuläget är det fler tjejer som är studentambassadörer, och vi vill att så många som möjligt ska representeras i gruppen. Både program, kön, bakgrund, ålder och så vidare.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter