×

Nyheter, Studentliv, Studier

En vecka som utbytestudent

Karin Eriksson på utbytestudier i Turkiet Foto: Karin Eriksson

Är du en av alla som har sökt utomlandstermin? Då kommer här en insikt i hur en veckan kan se ut för en utbytesstudent. Vi får följa Karin som läser Kommunikation & PR på Karlstads universitet och nu tar kurser i advertising i Istanbul genom Erasmus.

Måndag 

Min favoritdag! Veckorna är fulla med alla möjliga äventyr och en hel del skola. Som tur är har jag måndagar ledigt från skolan och tar lite ensamtid. Jag passar på att planera för mitt besök till helgen då min kusin hälsar på mig. Det är även städdag i kollektivet, att dela lägenhet här är regel snarare än undantag. Och vad gäller personer att dela med så drog jag högstavinst med min.

Tisdag 

Idag var läraren förkyld. Över intranät skrev hon att klassen skulle hållas på Teams. Så jag passade på att delta från min balkong och samtidigt lapa lite sol. Jag och ett blandat kompisgäng från andra skolor i staden tog färjan över till stadsdelen Kadıköy, ett område på den asiatiska sidan. Här tog vi en knytis picknick och såg solen gå ner över stadssiluetten. Det är en vardagslyx att få äta jordgubbar och melon i överflöd, eftersom den inhemska odlingen gör frukterna så billiga. Att köpa med bröd och bakelser från ett av kvarterets många bageri är ett måste för varje picknick. 

Onsdag 

Jag är ute i sista sekund och tar en sväng till parken för att fotografera veckans läxa till min fotografilektion. Denna vecka är det porträttbilder som ska skapas. Jag har lockat en av mina vänner från Danmark att hjälpa mig genom att bjuda på fika efter tagningen. 

Torsdag 

Idag är det skola från morgon till kväll som gäller. Jag går upp på tok för tidigt enligt mig (och fem alarm för sent enligt min mobil) och tar en snabb frukost hemma för att hinna till bussen. Förmiddagen är marknadsföringsteori och eftermiddagen är en praktisk fotografilektion. Att få blanda på det viset gör skolan roligare. Att ta en lunch med andra Erasmusstudenter från min klass är ett obligatoriskt inslag, likaså rast.

Fredag 

Min kusin hälsar på mig denna helg, vilket innebär att jag får kliva i rollen som reseledare och guide- vilket jag stortrivs med. Det känns lite märkligt att släppa in människor från livet hemma till mitt liv här. Samtidigt är det skönt att få lindra hemlängtan och få prata svenska för omväxlingens skull. 

Lördag-Söndag 

Sightseeing för fulla muggar! På schemat stod allt från Galata tower och Dolmabacepalatset till Hagia Sofia och The Grand Bazar. Jag bor mycket centralt och reser sällan längre än en halvtimme bort från min lägenhet; vare sig jag ska till skolan, till vänner, shoppingcenter eller till någon av alla kända historiska platser i staden. Det går bussar, spårvagn, tunnelbana och båtar kors och tvärs varje minut och för endast femtio kronor får man som student ett kort att åka fritt med i en månad. 

Det var en vecka hos Karin i Istanbul. 

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter