×

Nyheter

Gör dig av med skräpet

Vi befinner oss i en övergångsperiod. Sommaren ser sitt sista ljus och en ny säsong tar vid. Hösten är snart här och affärerna börjar fyllas med nya snygga inredningsprylar och möbler. Det kan börja klia i fingrarna efter att få förnya sig lite. Det finns dock ofta ett problem; du har redan för mycket saker i din trånga lägenhet och något måste bort. Kanske kan någon annan få användning av dina gamla saker eller så kan de vara bortom räddning och behöver kastas. För att hjälpa dig på traven tipsar vi om var du kan slänga, sälja eller lämna in dina gamla saker.

Köp- och säljsidor
Ett vanligt sätt att göra sig av med gamla saker på brukar vara via blocket.se, tradera.com eller andra liknande sidor. Det är ett väldigt bra sätt då de flesta känner till dessa sidor och besöker dem kontinuerligt. För studentplånboken kan det kännas jobbigt att betala för en annons ibland. Tradera.com erbjuder tre gratis annonser per månad till studenter med Mecenatkort. Även citiboard.se erbjuder kostnadsfria annonser i hela Sverige. Har du gamla böcker som inte är intressanta längre så finns bokborsen.se. Här betalar du dock en avgift om din bok blir såld.

Sociala medier
På Facebook finns det också olika köp- och säljsidor som är användbara. Men innan du ger dig på dessa kan du lägga upp annonsen på din egen facebook-sida. Där kanske det finns någon vän som är ute efter just det du gör dig av med. Glöm inte heller bort att även Twitter och Instagram kan vara bra för spridningen. Bor du på campus kan du gå med och lägga upp i gruppen ”Tjena campus” på Facebook. Här kan chansen att få iväg sin sak vara större då den eventuella köparen slipper skaffa transportmedel vid hämtning. Ett enkelt och snabbt alternativ! Om du känner för att bredda dig mer finns det några olika lokala grupper som till exempel ”Karlstad + Värmland nya köp & sälj”. I dessa kan du sälja allt från skor till bäddsoffor, tänk bara på att läsa gruppers regler innan du lägger upp i dem.

Loppisar
Är det knapert i kassan och du har mycket saker som du vill få iväg är en egen loppis kanske något för dig. Håll utkik i lokala Facebook-grupper efter anordnade bakluckeloppisar eller liknande. Där finns det mycket pengar att tjäna då dessa evenemang ofta drar väldigt mycket folk.

Välgörenhet
Om du känner att pengar inte är den viktigaste faktorn så kan du skänka till secondhand-butiker där intäkterna går till välgörenhet. Detta är ett mycket bra alternativ då du inte bara får iväg saker, utan samtidigt gör något gott för samhället. Det är även väldigt smidigt då många butiker hämtar saker hemma hos dig gratis och vissa har även containrar för kläder utplacerade i olika områden.

Lappar i närområdet
Att sätta upp lappar kan vara en bra idé om du säljer möbler inför en flytt eller liknande. På din lapp behöver du tydliga kontaktuppgifter och gärna en bild. Dessa kan sedan placeras i ditt trapphus och närområde. För att utöka spridningen kan du sätta upp dem på anslagstavlor som brukar finnas på till exempel universitetet och matvaruaffärer. Detta är ett sätt som inte bara är gratis, utan det når även ut till de som inte vanligtvis tittar på köp- och säljsidor.

Slänga Om sakerna du vill göra dig av med är bortom räddning och den enda utvägen är att slänga dem så finns det lite saker att tänka på även här. Det är mycket viktigt att återvinna på rätt sätt. I de flesta fall är det till exempel inte tillåtet att ställa möbler vid sopstationerna. Istället är det en tur till återvinnings- centralen som är aktuell, vilket även är väldigt smidigt. Där kan du slänga allt ifrån däck till hårdplast. Det finns flera återvinningscentraler, varav en på Våxnäs i Karlstad. Mer information och öppettider till dessa hittas på karlstadsenergi.se.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter