×

Nyheter

Högsta domstolen ger rätt till student

Tvisten mellan den amerikanske studenten Connie Dickinson och Mälardalens högskola, som pågått i flera år, fick under tisdagen ett avslut. Nu tvingas Mälardalens högskola betala tillbaka studieavgiften på grund av undermålig utbildning.
Fakta: studieavgifter

Inför höstterminen 2011 infördes anmälnings- och studieavgifter på grund- och avancerad nivå för studier vid högskolor och universitet i Sverige. Dessa avgifter gäller för sökanden som inte är medborgare i EU, EES-länderna eller Schweiz.

Det var mellan 2011 och 2013 som Dickinson läste en matematikutbildning vid Mälardalens högskola. Efter att Universitetskanslerämbetet, UKÄ, granskat utbildningen och konstaterat att den hade stora brister valde Dickinson att avsluta sina studier och krävde att få studieavgiften, omkring 170 000 kronor tillbaka.

Mälardalens högskola avslog kravet och hänvisade till att det saknades lagar och regler som medgav återbetalning av studieavgifter just på grund av bristande kvalitet på utbildningen.

Efter att fallet prövats av både tingsrätten och hovrätten, har nu Högsta domstolen sagt sitt och Mälardalens högskola ska nu betala tillbaka två tredjedelar av studieavgiften till Dickinson.

Domen i Högsta domstolen väntas nu bli prejudicerande för framtida fall.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter