×

Nyheter

Karlstad tar sikte på att bli årets studentstad

Karlstads kommun och Karlstads universitet skriver i ett pressmeddelande att man kommit överens om att ta sikte mot att bli årets studentstad.

Genom en handlingsplan med 18 punkter är förhoppningen att Karlstad ska bli en mer attraktiv stad att leva och studera i, skriver kommunen i ett pressmeddelande. På så vis vill kommunen och universitetet ta sikte mot att ansöka om utmärkelsen Årets studentstad.

Bland annat ska kommunen och universitetet stärka arbetslivsanknytningen inom utbildningen genom traineeprogram, erbjuda inflyttnings- och meföljarservice samt öka synligheten för universitetet runt om i Karlstad.

– Vi vill vara ett närvarande och synligt universitet som bidrar till regionens utveckling. Nu ska vi se om det är möjligt att förlägga delar av vår verksamhet i centrala Karlstad, säger Johan Sterte, rektor vid Karlstads universitet.

Den handlingsplan som tagits fram är resultatet av ett utökat samarbete mellan Karlstads universitet och Karlstads kommun där förhoppningen är att stärka samverkan mellan kommun och lärosäte.

– Universitetet och studenterna är otroligt viktiga för Karlstad. Nu tar vi krafttag för att få studenterna att trivas ännu bättre och få fler att stanna kvar i Karlstad efter avslutade studier, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande.

Förutom utökad arbetslivsanknytning och ökad synlighet för universitet, föreslås även mentorsprogram för lärarstudenter, en helt ny studentapp, kompetensmatchning samt workshops med studenter och lokalt näringsliv.

Utmärkelsen för Årets studentstad har delats ut av Sveriges förenade studentkårer, SFS, sedan 1999 och går till den stad där studentkår, kommun, näringsliv och lärosäte har samverkat på bästa sätt för att staden ska bli så bra som möjligt för den enskilda studenten. Karlstad tilldelades utmärkelsen 2009 och har efterföljts av bland annat Uppsala, Linköping och Gävle.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter