×

Nyheter

Ny omgång för uppskattat traineeprogram

Foto: Higher Ambition Program
Det blev en lyckad första omgång för traineeprogrammet Higher Ambition Program som drog igång i början av mars. I april öppnar ansökningsperioden till en andra omgång av traineeprogrammet som tagits emot väl hos både studenter, samarbetspartners och av arbetsgivare i Värmland. 

För att få fler studenter att stanna kvar i Värmland efter avslutad examen startade i början av året traineeprogrammet Higher Ambition Program. Programmet vänder sig till studenter som tagit examen eller har en examen inplanerad och som är på väg ut i arbetslivet. Programmet är ett resultat av ett samarbete mellan olika värmländska företag och organisationer, och har till syfte att trygga den framtida kompetensförsörjningen i Värmland och göra den värmländska arbetsmarknaden mer attraktiv.

Under programmets första omgång antogs 18 studenter som nyligen inlett sina traineetjänster hos olika värmländska arbetsgivare för att under det kommande året lära känna de olika företagen, men också utbildas i modernt ledarskap för den framtida arbetsmarknaden. Hittills har responsen på programmet varit god och intresset visat sig högt bland både studenter som arbetsgivare.

– Responsen har varit väldigt bra och positiv, både från sökande studenter, arbetsgivare i regionen och samarbetspartners. Det är otroligt roligt, säger projektledare Maja Hedin på Effect Management.

Intresset för att delta i programmet har varit stort hos såväl studenter som bland de värmländska arbetsgivarna. I höst startar därför en andra omgång av programmet där flera nya arbetsgivare kommer att delta.

– Kompetensförsörjning är ett hett ämne i regionen och något som många arbetsgivare kämpar med. Bland de arbetsgivare som är med i andra omgången av traineeprogrammet finns NWT, Rejlers, ArcelorMittal, Uddeholm, Karlstads universitet och Ovako. Fler spännande arbetsgivare är dessutom på gång, berättar Maja Hedin.

Förutom att locka studenter från Karlstads universitet, har det nystartade programmet även lockat till sig studenter från andra lärosäten runt om i landet, vilket enligt Maja Hedin tyder på att man prickat rätt.

– Cirka 30 procent av ansökningarna till programmets första omgång kom från studenter från andra lärosäten, som till exempel Chalmers, Handelshögskolan i Stockholm samt KTH. Det tyder på att vi har ett attraktivt koncept, men framför allt att vi har arbetsgivare i Värmland som lockar hit eller tillbaka kompetens till Värmland.

– Det är en unik blandning av organisationer, branscher och sektorer som gör Higher Ambition Program till ett unikt traineeprogram. Det riktar sig inte bara till ingenjörer eller ekonomer, utan här är många olika typer av examina relevanta.

Vad tror ni om framtidens arbetsmarknad i Värmland baserat på era erfarenheter med programmet hittills?

– I Värmland finns det en bredd av flera mycket intressanta arbetsgivare och tjänster. Higher Ambition Program är ett bevis på hur spännande arbetsgivare söker bra människor. Att det finns flera utvecklingsvägar i Värmland råder det inga tvivel om, men det är inte alltid vi når ut med det utanför länet. Det sker många bra initiativ och satsningar för att stärka Värmland som arbetsmarknadsregion, men självklart kommer vi möta samma utmaningar som andra med ökat automatisering och digitalisering till exempel.

– Det finns i Värmland en väldig styrka i att de flesta arbetar tillsammans i gemensamma frågor kring kompetensförsörjning och tillväxt. Vi måste jobba aktivt och bättre än andra i dessa frågor för ingenting händer av sig självt.

Ansökningsperioden till höstens program öppnar i april månad.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter