×

Nyheter

Nypremiär för JPRO på KAU!

Foto: @jprodagarna (facebook)

Jämställdhetsprojektets (JPRO) temadagar är äntligen tillbaka på KAU! I år är första året som JPRO-dagarna hålls på universitetet sedan 2019, dagarna blev inställda 2020 och hölls på nätet 2021 på grund av pandemirestriktioner.

JPRO dagarna är temadagar som hålls 25/4-26/4 på KAU som har fokus på jämställdhet. Idén växte fram då studentkåren ansåg att det behövdes ett projekt för att arbeta med jämställdhetsfrågan på universitetet. Dagarna strävar efter att ge kunskap till studenter om bland annat jämställdhet, psykisk ohälsa och HBTQ-frågor. I år är temat utanförskap och machokultur. Studenttidningen pratar med Adele Leygnac, som är projektansvarig i år för JPRO.

Adele Leygnac
Foto: @jprodagarna (Instagram)

”Det känns jättekul att ha det på plats,” berättar Adele. ”Som student tror jag det är jätte givande att komma och lära sig om olika samhällsproblem.”

Utöver Adele finns åtta andra studenter i årets projektgrupp. I år kommer det finnas flera olika föreläsningar från välkända personer och organisationer. Först ut är ingen mindre än Atilla Yoldas som är en prisbelönt och hyllad journalist, aktivist och författare. Han har skrivit boken ”Mansboken – från en kille till en annan” och är även känd för att diskutera bland annat machokultur och destruktiva maskulinitetsnormer i samhället. 

Näst på tur är KRIS, vilket står för Kriminellas revansch i samhället. KRIS är en ideell förening som hjälper kriminella ut i samhället igen efter fängelsestraff. De erbjuder före detta kriminella chans att umgås med ett tryggt och bra socialt nätverk för att förhindra återfall. 

Sista dagen så finns Agera Värmland på plats som kommer diskutera #metoo utvecklingen sedan det startade för fem år sedan. Agera Värmland är en ideell organisation som arbetar med mänskliga rättigheter och demokrati. Utöver dessa föreläsningar kommer det finns montrar utanför Aula Magna från olika ideella föreningar. 

Välkomma till JPRO-dagarna, 10-17 den 25/4-26/4!

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter