×

Nyheter

Nytt traineeprogram ska locka studenter

Förra veckan anordnades mingelkväll på nyöppnade Kårhuset där intresserade studenter fick information om programmet. Foto: Higher Ambition Program
Ett nytt traineeprogram ska ge studenter möjligheten att starta sin yrkeskarriär hos några av Värmlands mest attraktiva arbetsgivare. "Att delta i programmet är en unik och spännande start på din yrkeskarriär" säger Maja Hedin på Effect Management.

I september öppnade ansökningen till traineeprogrammet Higher Ambition Program vars syfte är att få fler studenter vid Karlstads universitet att stanna kvar i Värmland efter avslutad examen.

I dag lämnar drygt 86 procent av alla studenter som tagit examen länet och det nya traineeprogrammet syftar till att göra den värmländska arbetsmarknaden mer attraktiv och trygga kompetensförsörjningen i länet.

– Higher Ambition Program är ett helt nytt traineeprogram där flera olika och spännande arbetsgivare gått ihop till ett konsortium och erbjuder ett tjugotal traineetjänster. I Värmland har vi inte den storleken på företag och organisationer att alla kan ha egna program, så därav konsortiet, berättar Maja Hedin på Effect Management, som är företaget som tagit fram, koordinerar och genomför programmet.

Att ha en traineetjänst innebär att nyutexaminerade studenter, eller studenter med inplanerad examen under vårterminen 2018, kan anställas av ett företag eller organisation med månadslön under elva månader.

– Tanken är att man där kan få göra lite olika saker så att man får lära känna hela verksamheten. Förutom att arbeta får man även en utbildning i modernt ledarskap, vilket är en utbildning som ges till alla deltagare i programmet.

Förutom att erbjuda traineetjänster och ledarskapsutbildningar, anordnas inom programmet även särskilda studiebesök och inspirationsföreläsningar.

– Arbetsgivarna inom Higher Ambition Program efterfrågar olika typer av kompetenser i sina annonser och därför blir många olika examina relevanta vilket också är det unika med Higher Ambition Program.

Varför ska man söka till programmet?
– Att delta i programmet är en unik och spännande start på din yrkeskarriär där du ges möjlighet att dels arbeta hos någon av de mest spännande arbetsgivarna i Värmland samtidigt som du också tränas i modernt ledarskap.  Det är en helt fantastisk möjlighet och något för dig som har höga ambitioner efter examen.

Maja Hedin är projektledare för programmet.

Programmet är helt nytt i Värmland och projektledaren Maja Hedin är optimistisk inför framtiden.

– Vi har höga ambitioner och har som mål att bli rankade som ett av de bästa traineeprogrammen i Sverige inom fem år.

I programmet ingår förutom traineeplats även praktik, utbildning, introduktion och andra sociala aktiviteter och möjligheterna är stora att spetsa sin kompetens.

– Några av företagen inom programmet arbetar globalt och där finns möjlighet att göra delar av sitt traineeår i ett annat land. Utbildningen innehåller områden som affärsutveckling, ekonomisk styrning, digitalisering och hållbarhet. Vi ska också anordna roliga aktiviteter som är av en mer social karaktär också. Det är viktigt att ha roligt – oavsett om man studerar, är trainee eller är har kommit längre i sin karriär.

Under veckan anordnades en mingelkväll på det nyöppnade Kårhuset i Karlstad där nyfikna studenter fick möjlighet att lära sig mer om programmet och utforska de möjligheter som finns.

– Kvällen blev väldigt lyckad! Vi är imponerade över en bra uppslutning av ambitiösa och nyfikna studenter, speciellt när det är tentatider. Det finns så många studenter här som vill så otroligt mycket och har tydliga mål, det är så härligt att se! Vi får mycket positiva kommentarer kring Higher Ambition Program, det är många som har ”väntat” på en sådan här möjlighet.

Ansökningsperioden till programmet hösten 2019 stänger den 15 mars.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter