×

Nyheter

Offentliga ursäkter under metoo frågan i nytt forskningsprojekt

Foto: Karlstads universitet/Andy Lind

Hur tas offentliga personers offentliga ursäkter emot i kölvattnet av metoo?

Det är ämnet för ett nytt forskningsprojekt vid Karlstads universitet.

I det nya projektet ska forskarna Erica Sandlund, docent i engelsk språkvetenskap, och Peter Wikström, doktor i engelska med språkvetenskaplig inriktning, undersöka offentliga ursäkter från offentliga personer som i kölvattnet av metoo, och hur sådana ursäkter kommit till uttryck såväl i traditionell journalistik som i sociala medier.

Syftet med det nya forskningsprojektet, som tidigare i år beviljades 3,4 miljoner från Riksbankens jubileumsfond, är att belysa skärningspunkten mellan språk och politik i en tid där politiska normer och språkliga uttryck förändras.

– Vi kommer att titta på olika plattformar, från fall till fall beroende på hur ursäkten, eller icke-ursäkten, har förts fram. Det kan till exempel vara i tal i radio eller på TV, eller skriftligt på Twitter och Facebook, eller i kommentarsfält vid artiklar, säger Peter Wikström i ett pressmeddelande.

– Vi kommer att undersöka hur journalister och vanliga mediekonsumenter plockar isär ursäkten i delar och förkastar den på språkliga, politiska och moraliska grunder, säger Erica Sandlund i ett pressmeddelande.

Det nya forskningsprojektet pågår i tre år och inleds med att de två forskarna ska hitta aktuella och intressanta debatter att analysera.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter