×

Nyheter

Oväntad demonstration genom universitetet: ”Den var inte ens planerad”

Foto: Elias Olsson

Förra veckan uppstod en oplanerad och oväntad demonstration på universitetet. Demonstrationen, som samlade omkring två dussin deltagare, hölls i solidaritet med Palestina och väckte engagemang hos studenter. 

Initiativet föddes spontant under diskussioner om den pågående situationen mellan Israel och Palestina under lunchen i Gläntan.  

– Den uppstod på plats ur stämningen, säger Elin Sjödahl från Karlstads marxistiska studenter.

Det var under tisdagen förra veckan som det hölls en demonstration på universitet i solidaritet med Palestina. Sammanslutningen började som ett forum för studenter att kunna diskutera situationen mellan Israel och Palestina. Ljus, flaggor och informationsblad fanns på plats för att sprida uppmärksamhet.  

Elias Olsson var en av de som organiserade sammanslutningen i Gläntan i uppdrag från Karlstads marxistiska studenter. 

– Vi försöker finnas där kampen finns. Det som har stått i allas dagordning är kriget mellan Israel och Palestina, säger han.

Karlstads marxistiska studenter vill belysa situationen mellan Israel och Palestina.

Karlstads marxistiska studenter är en politisk organisation som omfamnar den kommunistiska ideologin. Organisationen har varit en del av att organisera de solidaritetdemonstrationer som har hållits för Palestina i Karlstad.

Många studenter från universitetet har deltagit i demonstrationerna och därigenom föddes idén om att organisera en sammanslutning på universitet för att öppna upp för en diskussion. 

– Vi vill väcka uppmärksamhet och få fler att vilja delta i demonstrationer eller liknande i solidaritet med Palestina, säger Elias Olsson.

”Starta namninsamling”

Olsson berättar vidare att det var ett tjugotal som kom fram under demonstrationen för att visa sitt engagemang. Detta genom att skriva upp sig på lista, dela ut flygblad och lämna intresse för att delta i kommande demonstrationer.

Varför höll ni demonstrationen på universitet?

– Ungdomen är den mest radikala gruppen i samhället som brukar vara först med att ta till sig idéer, berättar Elin Sjödahl, lokal gruppledare i Värmland för marxistiska studenter.

Demonstrationen hade sin start i Gläntan och sedan gick demonstranterna runt om universitetets lokaler, såsom Transformum och foajén. 

Slagorden från demonstrationen var bland annat free free Palestine, from the river to the sea, Palestine will be free och sluta stötta mördare

Planerar ni att organisera en till demonstration på universitet?

– Kanske inte direkt på universitet men vi kommer vara där och dela ut information, prata med studenter och se om ett engagemang finns. Vi kommer föra ett studentarbete och agera i solidaritet om det sker något på universitet, och även starta en namninsamling där vi lyfter fram våra krav, säger Elias Olsson.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter