×

Nyheter

Sänkt ränta på studielån

Regeringen beslutade under torsdagen att sänka räntan för studielån till rekordlåga 0,13 procent för 2018. Det är en sänkning motsvarande 0,21 procentenheter jämfört med 2017.

Det är nionde året i rad som räntan sänks. För uppemot 1,5 miljon personer med studielån är det en positiv nyhet. En lägre ränta innebär att en större del av det belopp som de betalar kan gå mot kapitalskulden och därmed kan de minska sin skuld mer.

– Alla som betalar tillbaka på sina studielån kommer att påverkas. För lån tagna efter 30 juni 2001, det vill säga annuitetslån, blir det årsbelopp du betalar tillbaka till CSN lägre i och med att räntan är låg. För lån tagna innan 30 juni 2001 där årsbeloppet utgår ifrån inkomsten blir avbetalningstiden kortare, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN.

Hur påverkas de som studerar med studielån eller planerar att ta studielån?

– De som inte börjat betala tillbaka påverkas inte direkt. Räntan läggs på lånet från och med att du får din första utbetalning. För dig som studerar är det bättre att försöka begränsa hur mycket lån du tar, än att tänka på ränteläget.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter