×

Nyheter

Sänkta kaffepriser på universitetet – efter studenternas synpunkter

Foto: Canva

Under en tid har studenter påpekat dyra kaffepriser på universitetsområdet. Det sker nu en förändring av priserna. Café Gläntan och Café Vänern sänker sina priser för studenter med Mecenatkort. 

– Vi har hört åsikterna om dyra kaffepriser, säger Elisabeth Hellström från Café Gläntan.

På universitetsområdet finns det främst fyra ställen som säljer kaffe: Pressbyrån, Café Selma, Café Gläntan och Café Värnen. Därutöver går det att köpa kaffe på restauranger såsom Claessons och Solsta Inn.

Café Selma har under en tid haft det billigaste kaffet på universitetsområdet. Anledningen är att de är privatägda och därmed kan välja leverantörer och sätta priser själva.

– Vi har medvetet billiga priser på allt. Vi bestämmer allt själva till skillnad från de andra caféerna som ägs av ett större företag, säger kökschef Nicos Pogias.

Matchade priser

Både Café Gläntan och Café Vänern drivs av ett globalt företag vid namn Compass Group AB som driver flera restauranger och caféer. De har därmed fasta leverantörer och priser som upphandlas och styrs centralt.

– Våra priser ska täcka de kostnader vi har såsom löner, lokalhyror, driftkostnader, transportkostnader, reparationer och underhåll av utrustning, för att nämna några. Dessutom värdesätter vi kvalitet och Fairtrade produkter såsom ekologiskt kaffe, säger Elisabeth Hellström som arbetar på Café Gläntan.

Men nu kommer både Café Gläntan och Café Vänern kunna matcha Café Selmas kaffepris. En sänkning på totalt åtta kronor.

– Vi har hört åsikterna om dyra kaffepriser, därför sänker vi nu priserna på kaffe för studenter. Vid uppvisande av Mecenat studentkort kan nu studenterna köpa en kopp eko-kaffe hos oss för 15 kronor, från Löfbergs såklart, Elisabeth Hellström.

Så ser de nya priserna ut

Pressbyrån – 19 kronor med Mecenatkort (Tidigare 15 kronor)

Café Selma – 15 kronor

Café Gläntan – 15 kr (Tidigare 23 kronor)

Café Vänern – 15 kr (Tidigare 23 kronor)

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter