×

Nyheter

Stora protester mot sexistisk kurslitteratur

Örebro universitet får stark kritik för val av kurslitteratur. Foto: Örebro universitet
Sexistiska räkneexmpel som kränker kvinnor och andra nationaliteter. Det har uppmärksammats i obligatorisk kurslitteratur vid Handelshögskolan vid Örebro universitet. Och nu växer kritiken mot formuleringarna.

Det är i boken ”Statistik – metoder och tillämpningar”, som är obligatorisk kurslitteratur på två av statistikkurserna vid Örebro universitet, som de av studenter uppmärksammade räkneexemplen finns med.

Bland flera räknexempel i boken, som gavs ut på svenska 2006, finns bland annat ett exempel som innefattar hur en hiv-smittad man som ”erövrar” kvinnor där exemplet går ut på att studenter ska räkna ut sannolikheten att smittan förs vidare.

Ett strandlejon, Leonard, tillbringar sommarlovet tillsammans med tjejer, helst en ny varje dag. Han vet om att han är hiv-smittad och har fått besked om att sannolikheten för att smitta en kvinna är 0.01 vid varje samlag.

Leonard tycker att sannolikheten är så liten att han inte bryr sig om att tala om detta för kvinnorna och han insisterar på att njuta av samvaron utan kondom. Sommarlovet är långt och under sommarmånaderna klarar han av att erövra 140 kvinnor. Hur stor är sannolikheten för att minst en av dem får hiv?

Formuleringarna har fått flera studenter att vända sig till ansvariga på fakulteten vid Örebro universitet. Åke Strid, professor och dekan för fakulteten för ekonomi, naturvetenskap och teknik, instämmer i kritiken:

– Det är olämpligt och inte alls i linje med universitetets riktlinjer, säger Åke Strid.

Innan kurslitteratur börjar användas i litteraturlistorna går litteraturen genom fakultetens kontroll. När den kritiserade boken gick genom kontrollen informerades lärare och studenter att det fanns vissa problem med innehållet, men att kursboken som sådan var bra. Informationen har sedan dess försvunnit i och med att personal och ledning bytts ut genom åren.

Det uppmärksammade räkneexemplet cirkulerar nu i grupper på sociala medier där flera har reagerat starkt på innehållet.

– Det är givetvis massor med negativa reaktioner, vilket jag tycker är bra. Jag är också glad att det här har uppmärksammats så att vi kan göra någonting åt det. Det är märkligt att det här inte uppmärksammats tidigare.

Däremot är det inte troligt att den kritiserade kurslitteraturen kommer att tas bort med detsamma:

– Kursen har startat och att byta ut kurslitteratur föregås av flera veckors arbete. Vi ser ingen annan lösning än att de som nu läser kursen får gå vidare med den här boken. Till nästa gång kursen går ska vi se över kursen och vilken litteratur som används för att titta på andra möjligheter till kurslitteratur.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter