×

Nyheter

Tipsen för lättare plugg!

Foto: Emma Hastö

Upplever du tenta- eller studieångest? Du är inte ensam! Många studenter upplever stress och oro under sin studietid. Det finns stöd att få från Karlstads universitet i olika former. En bidragande faktor till mångas oro är saknaden av en bra studierutin. Så hur strukturerar man sitt pluggande egentligen? Vi får tips från KAUs studieverkstad! 

Eva Ohlin arbetar som kurator på KAU och håller olika föreläsningar i KAUs studieverkstad. Prokrastinering är vanligt förekommande bland studenter, över 50% gör det skyldiga till det. Anledningen varför det är så vanligt bland studenter beror på att vår heltidssysselsättning ofta ser annorlunda ut än förvärvsarbete. Vi har inget nio till fem schema eller krav på en viss mängd arbete under en dag, och vi har fler sociala distraktioner. Eva ger oss tips på hur vi kan sätta mål och förbättra våra studierutiner!

Foto: Karlstad Universitet

”En studierutin som du trivs med och ser likadan ut varje dag eller flera gånger i veckan ökar chansen att lyckas. Detta eftersom det är enklare att följa etablerade rutiner,” förklarar Eva.

Hon tipsar även om att sätta rimliga delmål och mål utifrån ens egna förutsättningar; ha i åtanke vad man klarade av igår och utgå inte ifrån att man kommer orka dubbelt så mycket idag.

”Gör distraktioner till belöningar, klarar man av en del av arbetet så kan man fira med en fika. Ta små steg, förändringar sker inte över en natt” berättar hon.

Det är viktigt att inte glömma att uppmuntra och uppmärksamma dina framsteg. Samt uppmärksamma när på dagen man får mest studiero och försöka skapa ett schema utifrån de förutsättningarna. Tänk på att inte ha för långa studiepass så man tappar fokus, Eva rekommenderar 25–45 minuter studiepass och sen en kort paus. Öva även på att studera när du inte har motivation! Om man fastnar i negativa tankar om sin skolprestation till exempel rädsla för att misslyckas eller andra osäkerhetstankar så finns stöd att få från studenthälsan på KAU. 

Det är vanligt för många studenter att bli distraherad av sociala medier eller annat på mobilen, sätt den på ljudlöst eller till och med flygplansläge om du kan. Vi kan lätt bli distraherade av saker hemma som behöver göras och skifta fokus från studier till det.Det är därför viktigt att hitta en bra studieplats där du kan fokusera bättre. Eva rekommenderar att ha en plats där man inte vanligtvis vilar eller tar det lugnt på, det finns 4 våningar med studieplatser i biblioteket. I de andra husen finns också ofta studieplatser tillgängliga utanför salarna. Det finns även en tyst avdelning på biblioteket för dig som störs av ljud.

Från studieverkstaden finns föreläsningar som kan hjälpa studenter med olika problem de kan stöta på. I dagsläget sker det på Zoom alla måndagar mellan 12:30-13. I april/maj finns flera föreläsningar om skrivande som kan vara till stor hjälp för bland annat uppsatsskrivande. Det finns även en kurs som börjar i mitten på varje termin som kan hjälpa studenter strukturera sina studier där man får hjälp av andra studenter och studenthälsan. Nästa tillfälle är i höst!

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter