×

Nyheter

Viceordförande och studiesocialt ansvarig på Karlstad Studentkår håller tal på examensceremoni

Foto: Marwa Ali

Examenshögtiden på Karlstads universitet sker vanligtvis på fysisk plats, men i år fick universitet ställa om. Under ceremonin håller universitetsrepresentanter tal och en av representanterna som får hålla tal är vanligtvis ordförande på Karlstad Studentkår. Men i år fick viceordförande och studiesocialt ansvarig på Karlstad Studentkår, Barsha Yilmaz, hålla tal istället. 

– Jag har inte fått någon respons eller feedback på varför just jag valdes men jag vill tro att det kanske handlar om att jag har presterat bra eller att de vet om relationen jag har till studenterna. Jag värnar väldigt mycket om studenterna, och de kanske kände på sig att det vore en ära för mig att få hålla talet, säger Barsha Yilmaz.

När examensceremonin sker på fysisk plats brukar den inramas av musik från universitetskören, tal från representanter och marskalkar finns på plats. Marskalkarna visar vart anhöriga och examinerande studenter ska sitta. Det är även marskalkarna som följer de examinerande studenterna upp till scen när de ska ta emot sitt glasäpple. Barsha Yilmaz berättar hur examensceremonin gick till i år.

– Universitetet har anlitat ett produktionsbolag som har skapat magi inne i aulan, det är fint, välkomnande och lyxigt. När jag stod där hade jag verkligen önskat att få uppleva känslan av att det stod människor som kunde se allt det fina. Universitetet har verkligen investerat i det här och det kändes som att gå in på en Eurovision scen, den magiska känslan följer med en hem.

Beskedet om att viceordförande och studiesocialt ansvarig, Barsha Yilmaz, skulle få hålla talet istället för ordförande kom några dagar innan talet skulle skickas in. Barsha Yilmaz berättar vad hon tänkte på främst när hon skrev talet. 

– Jag ville skriva något som var personligt och verkligen riktat till studenterna. Jag ville lyfta fram de delarna som ingår i studentlivet men som inte syns på papper. Jag berättar att jag är oerhört stolt över dem och att de ger mig inspiration just för att de har lyckats klara alla bitarna som jag tillsammans med andra studenter befinner oss i. Jag ville lyfta fram andra pusselbitar som inte handlar om examinationer utan de bitarna som handlar om introduktioner och alla vänskapsband man bygger. Jag ville ge de en tillbakablick i vad det faktiskt är de klarat av, vare sig hindrena varit roliga eller helt miserabla. Att de faktiskt gjorde det, och nu står de där med en examen, ett glasäpple och ska ut till arbetslivet. De är helt fantastiska och inspirerande.

Digitala ceremonierna sänds både idag och imorgon. Tre av ceremonierna sänds idag och tre ceremonier kommer sändas imorgon. Ceremonierna kommer att finnas kvar på Karlstads universitets hemsida fram till 12 februari 2021.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter