×

Nyheter, Studentliv

Wilhelmina engagerar sig under studietiden: ”Handlar om att vara nyfiken”

Foto:
Wilhelminas tips till dig som vill engagera dig!
  • Förgyll din studietid, skaffa ett kontaktnät och få en större mening med dina studier genom att engagera dig på något sätt som du tycker känns roligt.
  • Håll ögonen öppna, läs flyers och affischer på universitetet – erbjuder de något intressant?
  • Var med i mentorprogrammet och få en mentor i branschen att prata med.
  • Om du inte vill vara med i ett formellt mentorsprogram – maila någon du ser upp till och fråga om den personen kan vara din mentor. De sitter på mängder av tips.
  • Gå på alla gästföreläsningar som verkar roliga. Var det kul och intressant? Kolla upp dem på Linkedin och skapa en kontakt.
  • Att nätverka kan låta otäckt men det handlar egentligen om att träffa nya människor och få nya infallsvinklar. Att sjunga i kör är världens teamwork – och ett typ av nätverkande.
  • Under utbildningen får man chansen att träffa folk, ta vara på det. Gå på mässor som anordnas. Man måste inte ha en agenda, men man kan ta ett visitkort.

Att engagera sig under studietiden ger inte bara en social tillfredsställelse utan även meriterande erfarenheter inför framtiden. Wilhelmina Leopoldson Fallkvist är en av många studenter som valt att engagera sig utöver studierna på Karlstads universitet.
En ryggsäck man fyller med det man tycker om är lätt att bära, säger hon.

Wilhelmina är inne på sin femte termin på Kommunikation och PR programmet. Under hela sitt liv har hon tagit sig an olika uppdrag. Tidigt under universitetsstudierna bestämde hon sig för att börja engagera sig.
– Det första jag engagerade mig i var MKV-student. Under första läsåret var jag med i redaktionen och arbetade som skribent och mötessekreterare, säger Wilhelmina.

Är man nyfiken och engagerar sig visar det att man är en person som vågar och är självständig. Det utstrålar äkthet – här är någon som tar för sig.

Foto: Privat

Att engagera utöver studierna är ett sätt att skapa ett kontaktnät inför framtiden. Ett av många jobb man kan ha vid sidan av studierna är studentambassadör. Uppdraget är arvoderat och man får representera universitetet och dess utbildningar samt Karlstad som universitetsstad vid bland annat mässor och skolor i olika städer. Är man den som inte tycker om att vara ansiktet utåt finns det även möjligheter att arbeta med att hjälpa till inför olika evenemang på universitetet. Ansökan för att bli ambassadör är öppen fram till den 4 oktober.

– Jag blev studentambassadör under andra året och det kändes kul att ge något tillbaka till universitetet. Det handlar om att man är stolt över sin utbildning och vill dela med sig av det, jag rekommenderar det starkt, säger Wilhelmina.

Att engagera sig på universitetet kan även innebära att arbeta som studentrepresentant, ett arvoderat arbete där man kan söka olika typer uppdrag. Här kan man bland annat vara sin institutions röst för att utveckla programmen på universitetet. Man ser till att besluten som fattas inte drabbar studenter negativt, men även att aktivt driva fram bra beslut som gynnar studenter.

Kontaktnätsbyggandet

Att studera innebär för många studenter att man har ett mål i sikte. Under utbildningen erbjuder universitetet olika möjligheter att knyta kontakter med branschen man snart ska arbeta i.

– Jag tänker inte på cv:t utan kontaktnätet. Prova på mycket gör att jag lär känna mig själv, vad jag tycker om eller inte. Det är lätt att fastna i att det bara är plugg som gäller. Är man nyfiken och engagerar sig visar det att man är en person som vågar och är självständig. Det utstrålar äkthet – här är någon som tar för sig. Såklart ser det bra ut, säger Wilhelmina.

Var ser du dig efter studierna?
– Drömmen är att jobba som kommunikatör. Jag ser mig själv i någon stor offentlig organisation. Just nu är jag intresserad av Higher Ambition. Att påbörja karriären med ett traineeprogram känns intressant.

Fler tips på hur du kan engagera dig under studietiden:

Examenshögtid
Som studentambassadör har du möjlighet att söka uppdrag som bland annat marsalk, garderobiär och konferencier i samband med examenshögtiderna.

Fadder åt en utbytesstudent
Under en till två veckor innan utbildningsstart är det ditt jobb att hjälpa utbytesstudenten hitta rätt när de kommer till Sverige. Tillsammans med din faddergrupp hittar ni på olika roliga saker och deltar tillsammans vid universitetets olika aktiviteter.

Bli mentor åt en annan student
Som mentor åt en annan student arbetar du 1–2 timmar i veckan som rådgivare och ger stöd. Du får en nyttig erfarenhet och lön för arbetet.

Hotspot
Som medarbetare har du möjlighet att arbeta inom någon av de tre arbetsgrupperna; marknad, sälj och mässa. Hotspots syften är att du som student på Karlstads universitet ska få delta i projekt likt arbetslivets, och ger möjlighet för utställare och studenter att nätverka med varandra.

Studentkåren
I studentkåren kan du engagera dig på många olika sätt. Här kan du till exempel gå med i någon av de olika utbildnings eller intresseföreningarna, starta egen förening eller bli en del av kårstyrelsen.

Studenttidningen
Är du bra på att skriva, har ett intresse för nyhetsmedier eller är en riktigt skarp fotograf kan studenttidningen vara ett sätt för dig att engagera dig.

Projekt Näktergalen – Bli mentor för grundskoleelever
Oavsett program du studerar, kan du bli mentor för en grundskoleelev. Du får 1–3 elever tilldelade dig där du fungerar som en förebild och träffar eleverna var tredje vecka mellan oktober/november till maj.

Clear River Racing
Clear River Racing är både ett projekt och ett racingteam. Formula Student är ett årligt projekt där studenter från olika universitet runt om i världen bygger ensitsiga formulabilar från grunden och tävlar mot varandra.

CRE8
En tävling där ni som lag får ett skarpt uppdrag, en pitchutbildning och ett case som laget pitchar till en utnämnd jury.

Håll koll!
Engagera dig! | Karlstads universitet (kau.se)
Engagera dig – Karlstad Studentkår (karlstadstudentkar.se)

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter