×

Insändare

”Kan inte acceptera att 1 av 4 röstande svenskar är nazister”

Foto: Unsplash
Insändare

”Trygghet” det är vad jag bland annat har sett att det stått på SDs valaffischer. Vi vet att världen är fördömd redan krig, pandemi och klimatkatastrofer. Men är det inte en spik i kistan att nazister kan sälja in sig med ett sådant ord. De har skapat sig ett pansar med allt som de inte är. Nolltolerans mot extremism? Extremism från en nazists håll alltså allt som inte uppehåller ett vitt samhälle. Som SDs talesperson Rebecka Fallenqvist sa under valnatten ”Helg seger” eller nazist seger.

Ett samhälle utan kvinnliga rättigheter, utan olika sexualiteter eller överhuvudtaget några existerande minoriteter. De är som ett påklistrat smile, där de sopat alla riktiga problem under mattan och låtsats som de inte finns. SDs främlingsfientlighetliga grogrund känns spetsad med toxisk positivitet och passiv aggressivitet. Nu som i Nazityskland lever nazismen som parasiter sig på oron och låtsas att allt blir bra. Jag som Nooshi Dagostar på valnatten kan inte acceptera att 1 av 4 röstande svenskar är nazister.

Jag förstår inte hur vi svenskar tror att vi ska få ett bättre Sverige med hårdare tag? Trodde att det var allmän vetenskap att både våld och snabba lösningar inte var särskilt effektivt. För effektivitet är väl den gud som dyrkas på de flesta platser idag. Både chefen och även ibland själv hör jag en inre röst som jag inte har en aning om vem den tillhör som säger slösa ingen tid, slösa ingen energi på onödigheter. Var effektiv, produktiv, satsa högt i livet. Men samtidigt slår jag ner på mig själv när kroppen säger emot. Tycka att jag inte har tid för en långfilm och se tiktoks i en och en halv timme istället för att trycka in så mycket information som möjligt. Aldrig slappna av. Såg en annons i telefonen för en andningskurs för någon dag sedan. Kan jag inte ens andas längre? Har jag glömt något sådant fundamentalt.

Hur ska vi se långsiktigt om vi inte ens vet hur man gör grundläggande saker som att andas. Men det är tyvärr inte bara vi som människor som inte kan se långsiktigt. Det finns i hela vårt samhällsväsen. Kommuner bränner ut människor som arbetar med hemtjänst eller personer med funktionsnedsättning. De anställer nya och låtsas som om deras lösning är effektiv. Som ekande tystnader när rättigheter i osexiga LAS ändras. Eller när utförsäljningen av välfärden långsamt sålts av de senaste årtionden. Därmed allt från skolor, äldrevård och personliga vårdjournaler på 1177.

Har svenska folket missat detta? Eller har de tappat tilltron så pass mycket att de anser att ett samhälle inte behöver grundläggande samhällsfunktioner. Ska vi leva i anarki? Var är den kollektiva självbevarelsedriften?

Sur student

Detta är en argumenterande text där skribenten svarar för åsikter och ställningstaganden i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Skriv en insändare

Vill du skriva en insändare i Karlstads studenttidning eller skriva ett svar på denna insändare?
Läs mer och skicka in din text här.

Toppnyheter