×

Studentliv

Ekonomi: Var handlar man billigast runt campus?

Foto:
Spartips!
  • Jämför matpriser med appen matpriskollen (om ni inte vill åka runt så som vi har gjort såklart)
  • Köp storpack – dela upp och frys in
  • Jämför kilopris – inte styckpris
  • Utnyttja medlemsrabatter och ta vara på extrapris
  • Storhandla sällan är bättre än att småhandla ofta
  • Laga mycket vegetariskt – bönor och baljväxter är billigare än kött!

Vi befinner oss just nu i en tid av ökad inflation, vilket bidrar till en påtaglig höjning av bland annat matvarupriser. Vi förstår även att du som fattig och upptagen student inte orkar åka runt som en galning och jämföra priser, så vi har gjort jobbet åt dig!

Som student är det inte ovanligt att behöva leva sparsamt för att få ekonomin att gå ihop. Många utgifter kan och bör man undvika, andra går helt enkelt inte att klara sig utan! Bland annat mat. De flesta känner igen sig i att kolla prislappen när man handlar, jämföra priserna på olika varor och ibland lämna affären med en känsla av att man har blivit rånad. Därför har Karlstads Studenttidning nu undersökt varupriserna på olika affärer i området kring Campus. Vart är det billigast att handla egentligen?

För många är det säkert självklart att större matbutiker som till exempel ICA och COOP på Välsviken har billigare och större utbud av varor, och att mindre butiker som till exempel Direkten vid Campus är betydligt dyrare. Men med hur mycket skiljer det sig, och hur skiljer det sig mellan två olika butiker inom samma kedja? 

Först och främst har vi tagit reda på vad studenter köper som allra mest av när de handlar. Svaren var inte överraskande. 

SNABBNUDLAR – frontar allt som har med studentliv att göra

PASTA – gourmetvarianten till nudlar – när man ska lyxa till det lite

BRÖD – en macka är standard när det helt enkelt inte finns ork till matlagning

SMÖR – Den största källan till personlig konkurs at the moment

BLANDFÄRS – köttfärssås, tacos, biffar – you name it

FALUKORV – konsumeras flitigt, gärna som den är

ENERGIDRYCK – räddaren i nöden, varje dag?

och inte minst

SNUS – ingen kommentar

Runtomkring Universitetets campus ligger flera olika typer av matbutiker, stora som små, och de som tar plats i vår undersökning är: 

Direkten på Campus

Pressbyrån vid Universitetet

COOP Kronoparken

ICA Maxi Välsviken

Stora COOP Välsviken

Genom att hitta de billigaste alternativen till ovanstående 8 varor från de 5 nämnda butikerna så blev resultatet följande:

Billigast pasta, snabbnudlar, bröd, energidryck och falukorv hittar man på ICA Välsviken!

Däremot hittar man billigast smör, blandfärs och snus på COOP Välsviken…

Skillnaderna i pris mellan COOP Välsviken och COOP Kronoparken är ganska intressant! Basvaror från kedjans egna märke var upp till 32% dyrare på Kronoparken än på Välsviken! 

Direkten på Campus var dyrast i alla kategorier, vilket för många kanske inte är förvånande då det är en så pass mycket mindre butik. Däremot är prisskillnaden påtaglig, då priset på falukorv, bröd, smör och snabbnudlar är närmare dubbelt där som på de andra butikerna. 

Sammanfattningsvis kan vi dra slutsatsen att de större butikerna har betydligt billigare varor. En rimlig förklaring till det är att de har råd att köpa in större mängder och har högre omsättning i allmänhet. Det skiljer dock lite mellan de olika kedjorna, så om man vill spara så mycket som möjligt på sitt redan sprängda CSN får man helt enkelt handla brödet på ICA och smöret på COOP!

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter