×

Studier

Higher Ambition Program satsar högt – Nu öppnar ansökan inför hösten 2023

Foto: Higher Ambition Program

Higher Ambition Program grundades år 2017 med visionen att bygga en brygga mellan akademi och näringsliv. Detta genom att koppla ihop arbetsgivare och nyexaminerade arbetssökande. Idag har 19 lärosäten representerats i det branschöverskridande traineeprogrammet, och fler ska det bli. Projektledaren Maja Hedin förklarar mer.

Idén bakom vad som kom att bli Higher Ambition Program uppstod då SACO rapporterade att totalt 86% av nyexaminerade i Karlstad försvinner från regionen inom loppet av 10 år efter examen.. Maja Hedin, som jobbar på konsultbolaget Effect Management, såg tillsammans med sina kollegor behovet av en länk mellan näringslivet som sökte ny kompetens och de arbetssökande nyexaminerade. År 2018 började den första gruppen traineer, och sedan dess har programmet även expanderat till Dalarna och Gävleborg. Idag är det Maja, tillsammans med kollegor, som värvar och matchar studenter med företagen. 

– Det är så kul att följa dessa personer i sin resa, från att de startar i sin traineeroll till att de når chefspositioner och tillslut blir handledare till de nya traineerna, säger Maja Hedin

Teamet bakom Higher Ambition Program har höga ambitioner. Maja Hedin beskriver dock hur de, precis som resten av världen, blivit påverkade av pandemin. Tack vare möjligheterna till distansmöten kunde dock programmet fortgå, och nu siktar de på att ta upp och förverkliga sina mål. Förhoppningen är nämligen att finnas åtminstone i ytterligare två regioner tills 2024, och på lång sikt att bli rikstäckande. 

– Det viktiga för oss är att skapa dessa ytor där traineerna kan skapa relationer med andra, varandra, och utvecklas tillsammans! understryker Maja Hedin. 

Om man är intresserad av att söka till Higher Ambition så ska man skriva upp 24 februari i sin kalender. Då avslöjas alla årets arbetsgivare och ansökningen öppnar för start hösten 2023. Ansökan stänger 12 mars och rekryteringen avslutas i maj. För mer information besök Higher Ambitions hemsida: https://higherambition.se/ 

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter