För att knyta Karlstads universitet närmare den värmländska regionen påbörjades i början av året ett arbete för att inkludera Värmland i universitetets forskning och utbildning genom den så kallade Värmlands-integreringen.
Sedan någon vecka tillbaka är det tomt i huvudentrén där tavlor av Lars Lerin tidigare varit uppsatta. Där kommer framöver nya tavlor med värmländska motiv att hängas upp för att påminna studenter om det värmländska landskapet som finns utanför universitets väggar och som går att upptäcka mellan tentaperioderna.
Och framöver väntar stora förändringar för att öka den värmländska integreringen på universitetet. I höst kommer bland annat en ny betygsskala att tas i bruk vid alla utbildningar vid universitetet för att öka den värmländska integreringen på Karlstads universitet:
– I dag finns det ju den tredelade betygsskalan där man kan få Väl godkänt, Godkänt eller Underkänt. Från och med augusti kommer stegen i stället att heta ”Väldigt gött du!”, ”Gött du klarade dig”, och ”Uuhh va töligt”, berättar Ulla Äggkvist som jobbat eggstra med projektet på Länsstyrelsen i Värmland sedan årsskiftet.
Syftet med att byta namn på betygsstegen är enligt Äggkvist att studenter ska bli gladare när tentaresultaten publiceras.
– Vi vet att studenter kanske inte alltid blir så glada när betygen publiceras. Eftersom värmländska är känt för att vara mysigt och harmoniskt började Länsstyrelsen och Karlstads universitet att värpa på en idé för att hitta sätt att göra studenter lite gladare på ett värmländskt sätt.
– Tänk själv om det skulle stå ”Uuuhh va töligt” istället för ”Underkänd” eller ”Väldigt gött du!” istället för ”Väl godkänt”. Visst blir man lite gladare och varmare i själen av det?
Och på Karlstads universitet tar man emot den värmländska integreringen med öppna burar:
– Det här känns jättekul att få vara med och utveckla och ta in regionen på universitetet. Förutom att betygsskalorna ändrar namn kommer vi dessutom att införa en ny kurs i hur man pratar värmländska på 7,5 högskolepoäng som börjar i höst, berättar Johan Olsson, som sedan årsskiftet är anställd vid universitetet som värmländsk administratör.
Inför höstterminens start väntar nu massivt eggstraarbete för Ladok-avdelningen att byta ut namnet på de betygsskalor som används vid universitetet idag samt för alla lärare och kursadministratörer som ska översätta betygen för de internationella studenterna för att ingen ska irra omkring som en vilsen höna.
April, april! Denna artikel är ett aprilskämt från Karlstads studenttidning.