Plats: Aula Magna, Karlstads universitet
När: 20 maj klockan 14-15 (förmingel börjar 13:30)
Livesänds även via Clear River Racings YouTube-kanal
Vill du vara med i Clear River Racing och bli en del av nästa bygge? Anmälan är öppen nu! Till anmälan
Varje år designas och byggs en fullt fungerande racingbil av studentprojektet Clear River Racing i universitetets verkstad i hus 21. Den 20 maj klockan 14:00 i Aula Magna är det äntligen dags för reveal av årets bil, resultatet av sammanlagt 26 000 timmars arbete. Karlstads studenttidning har träffat Clear River Racing för att få höra om årets bygge, och hur processen har sett ut sen starten i september.
– Alla är lite småstressade, men samtidigt jättetaggade på att visa vad man har jobbat med i åtta månader, säger Amanda Pedersen, projektledare på Clear River Racing.
Utanför verkstaden i hus 21 kan studenter se tidigare års bilar. Innanför däremot pågår arbetet in i det sista inför avtäckningen den 20 maj. Mycket är än så länge hemligt, men studenttidningen får en liten sneak peak på årets bil där den står under ett skynke. Projektledare Amanda Pedersen från Civilingenjörsprogrammet i Maskinteknik och Marknadsföring & PR-ansvariga Linn Bergvik från Visuell Kommunikation & Design visar runt i verkstaden och berättar om processen.
Årets bil är resultatet av ett arbete som Clear River Racing-laget gör varje år vid sidan av sina ordinarie studier. Processen ser lite annorlunda ut från grupp till grupp, men i det stora hela så kan det åtta månader långa projektet delas in i fyra huvudfaser.
– Alla grupper börjar varje år med research. Vi har ett regelverk på 200 sidor som vi bygger bilen utifrån, på grund av säkerheten och på grund av att det ändå sitter oerfarna förare bakom ratten. Så första veckan får man nöta den, men efter det börjar bilen designas i datasalarna här. Från ett blankt papper så ska det byggas en bil digitalt, säger Amanda.
Amanda berättar att de huvudsakliga faserna är Research, Design, Tillverkning och Montering. Efter detta sker releasen och extra småfix innan bilen åker på tävlingar. Amanda och Linn berättar att man på grund av allt som ska göras behöver studenter som kan fylla alla möjliga funktioner.
– Det är studenterna som driver det, från alla möjliga program. Det är ju merparten ingenjörer men Linn är ju mediastudent och vi har ju allt ifrån sjuksköterskor, ekonomer, biologer… liksom alla får vara med, alla är välkomna. Sen bygger vi en bil då, vilket kanske inte låter jättelockande för de som inte är bilintresserade, men det är ju mycket som ska skötas runtom. Vi ska ju sköta vår ekonomi, vi har sponsorer som ska ha inlägg, logisktikplanering, eventplanering och så, men i stora drag bygger vi en bil för att åka och tävla med, berättar Amanda.
Amanda och Linn berättar att föreningen vanligen har kvar många medlemmar från år till år, men att så inte var fallet inför i år och att man nu startade med en relativt ny uppsättning som fick lära sig mycket nytt inför bygget. Årets bygge har utvecklats tekniskt på många sätt, och man har även jobbat mycket med föreningens grafiska profil och annat. Men gällande bilen är mycket fortfarande hemligt.
– Det finns inte så mycket vi kan säga utan att avslöja för mycket, skrattar Amanda och Linn.
Bilen byggs efter tydliga regler för att bilen ska hålla högsta möjliga säkerhet och uppfylla kraven för tävling. För efter bygget är klart och bilen är avtäckt så ska den ut och tävla i Europa.
– I år så ska vi åka till Silverstone i England, och det är ju samma bana som Formel 1 går på. Och precis som i Formel 1 så kan vi också åka på tävlingar som går i hela Europa under sommaren. Oftast åker man på 1-2 tävlingar. Den största är i Tyskland, även Schweiz och Italien, men vi ska till England. Och det kommer lag från hela världen, men det är nog störst här i Europa. Ingen av oss två har ju vart på tävling innan, så det känns jättekonstigt att just vi ska åka, skrattar Amanda.
Linn håller med;
– Och att vi ska just dit, det är väldigt mäktigt!
För lagmedlemmar som reser till tävlingarna innebär det inte bara en stor ära att få tävla på samma plats som proffsen. Det är även en stor möjlighet för alla inblandade eftersom väletablerade team ställer ut och rekryterar allt från ingenjörer till medieansvariga och ekonomer. Amanda berättar att det inte bara för med sig vänner och unika upplevelser, utan också bra erfarenheter inför framtiden.
– Och just bara att lilla Karlstad får åka till England och tävla mot… alltså Oxford har ju ett lag, så att tävla mot några av världens största universitet, det är häftigt, säger Amanda.
Under avtäckningsceremonin berättar Linn och Amanda att såväl studenter och sponsorer som den breda allmänheten är välkomna. För den som inte har möjlighet att vara på plats berättar de även att de jobbar på att kunna livesända alltihop via föreningens YouTube-kanal.
– Det är verkligen från ett blankt papper och kanske inga kunskaper alls till att man har byggt en bil ihop och nu ska få se den köra på en bana någonstans i Europa, startklar. Så det är riktigt häftigt och vi uppmanar alla som vill att både komma och kolla men också att vara med, säger Amanda.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.