1969
Könsorgan, sexuellt umgänge och nakna kroppar får äran att pryda omslaget av studenttidningen år 1969. Det vågade omslaget blir däremot inte en hit bland alla utan åker på en anmälan. Idag kan vi inte göra annat än att älska denna vågade satsning!
Att vi studenter studerar under olika förutsättningar är ingen nyhet. Vissa av oss har nyss tagit det stora lasset och flyttat hemifrån, medan andra har ett heltidsjobb som förälder vid sidan om studierna. År 1969 tar studenter och kåren det goda initiativet och startar upp ett daghem för barnpassning. Som student kan en från och med nu lämna sitt barn här om dagarna när plugget kallar.
1972
Varje programlinje har inte alltid haft sin egen studentförening. Denna tid är studenterna enade med ett gemensamt sexmästeri. En sak är säkert, på 70-talet är det ärtor och punsch som är the thing. Här snackar vi heller inte om Korri-torsdagar utan nu är det diskoteksdansen på fredagarna som står på agendan. Det är på Klaraborgs herrgård, dåtidens kårhus, som magin sker.
1976
En av de stora rubrikerna i en studenttidning som släpps 1976 lyder ”Kris hos Studentbostäder – Rummen räcker inte!”. Under året har ett rekordantal nya studenter noterats och inskrivningssiffran ligger detta detta år på hela 350 personer… bara 350 personer kan en fråga sig såhär 50 år senare? Vi kan i dag se att mängden studenter har ökat drastiskt, heja Karlstads universitet!
1977
Under denna tid är kollektivtrafiken i Karlstad långt ifrån tillräcklig. Under året får styrelsen en skrivelse från kvarterspoliserna i Kronoparken som påpekar att parkeringsplatserna är för få. Polisen har denna tid mycket arbete med att bötfälla mängder av ”överflödiga” bilar. Av de 300 parkeringsplatser som finns står det vid ett tillfälle hela 471 bilar parkerade. Inte illa att försöka klämma in 171 extra bilar, dessvärre resulterade det i en och annan böter för studenterna.
1986
Nästan samtliga av utbildningarna har nu sin egna intresseförening. Som tidningen då sa: det är föreningarna som ordnar de ”häftigaste festerna på kåren”, åker skidor i Åre och ordnar schyssta insparkar. Men vilka är egentligen de olika föreningarna 1986? Jo, vi har vid denna tid följande föreningar:
SIGMA – Yrkestekniska högskolelinjen
FLIK – Förvaltningslinjen
LINDA – Industriell datateknik
KAPSYL – Systemvetenskapliga linjen
KVICK – Kulturvetarlinjen
KAIN – Energi- och installationsteknik
ANSA – Norska studenter
KARLEKON – Föreningen för ekonomer
INFERNO – Informationslinjen
PELIKAN – Personal- och administrationslinjen
AISEC – Utbytesstudenter ekonomer
IAESTE – Utbytesstudenter tekniker
EMMA – Matematik- och ekonomilinjen
SEKE – Kemi-ekonomlinjen
ÄLSKA – Ämneslärarutbildningen
1990
Två studenter blir polisanmälda och åtalade när de försöker ta sig in i skolan betygsregister. Redan i mitten av oktober 1989 börjar utredningsarbetet och 18 januari 1990 tar det roliga slut för studenterna. De blir polisanmälda för obehörigt intrång. Incidenten väcker även uppmärksamhet i massmedia som går ut med hacker-skandalen.
Skolans systemprogrammerare, som var på spaning efter de skyldiga, kallade sig ”Operjocke” och fick ett meddelande av hackern via systemet som löd: ”Hello Operjocke I am back, the Hacker”. I slutet av utredningsarbetet, när hackern var avslöjad och kunde tas på bar gärning la systemprogrammeraren in ett meddelande tillbaka till hacker-studenten som löd ”Hej själv din skitstövel… ”
1991
I Miljöcaféet, även känt som Gläntan i dag, byggs detta år en stor glasbur. Den är inte estetiskt tilltalande och reaktionerna blir starka. ”Vem vill gå in där och känna sig som ”apan i buren”? ” Under denna tid sker ett flertal renoveringsprojekt på skolan – rökrummet är ett av resultaten. Dock är det till en början fortsatt tillåtet att röka cigg som vanligt i Miljöcaféet. 50 år senare kan frågan ställas hur caféet kunde bära namnet Miljöcaféet..?
1993
Nollning är ju alltid kul, eller? Kanske inte om det slutar med en polisanmälan. Detta år arrangerar en nollgrupp inom ekonomilinjen en mordplats på gågatan i centrum. De ritar med krita upp konturen av en människokropp, stänker blåbärssoppa över som ska illustrera blod och spärrrar av ”mordplatsen”. Som grädde på moset utger sig en i gruppen att vara journalist från en kvällstidning och frågar ”flanörerna” vad de anser om mordet och brottsligheten i Karlstad. Reaktionerna blir minst sagt starka då förbipasserande tror att situationen är verklig.
2008
Att få tillåtelse att bygga Ägget i hus 21 krävde ett godkännande från regeringen, beslutsfattande från universitetsstyrelsen och ett flertal studieresor runt om i världen. Resultatet kostar universitetet sju miljoner kronor, vilket motsvarar teknisk utrustning till ca 140 undervisningssalar, 36 269 lärartimmar eller 583 333 kaffekoppar i Gläntan.
2017
Året då Studentkåren fyller 50 år! Detta betyder att Karlstads studenttidning också fyller 50, grattis till oss!