×

Nyheter

Åh nej – ska vi presentera IRL?

Foto:

Talrädsla drabbas de flesta av vid någon tidpunkt och för många har den förvärrats under pandemin. Läs artikeln för att ta del av tips och råd för hur du kan arbeta för att minska den.

Glossofobi, det vill säga rädslan av att tala inför publik, är en vanligt förekommande fobi som tros drabba ca 75% av befolkningen. Denna fobi kan påverka dig när du ska hålla föredrag, redovisa grupparbeten eller vara aktiv vid seminarier. Den påverkar alla olika och för vissa är symptomen värre. Under pandemin när vi inte fått träna på detta, förutom online, så har denna rädsla förvärrats för många. Nedanför finner du några av Studenthälsans tips på hur du kan arbeta med din talrädsla för att underlätta för framtida tal inför publik. 

1. Lär dig hur du fungerar
Lär dig mer om kroppsliga symtom vid oro och ångest och på sätt förhåll dig till din rädsla på ett mer tillåtande sätt. Lär dig hur du själv fungerar och vad du behöver för att lyckas.

2. Öva på vad du ska säga
Öva och förbered dig noga inför kommande presentation. Håll föredraget för dig själv hemma i spegeln eller alternativt för en kompis som kan ge feedback. När man är väl förberedd upplever många att nervositeten och ångesten dämpas.

3. Prata om något du brinner för
Om du har möjlighet välj då att prata om något som du kan eller är intresserad utav. Detta hjälper bland annat genom att du lättare kan komma ihåg vad du ska säga om du tappar bort dig.

4. Sluta inte – även fast det är jobbigt
Utsätt dig för talsituationer även om det är obehagligt för dig, för annars kommer det att vara ännu mer obehagligt ju mer tiden går. Det vanliga sättet att reagera på de symtom man upplever när man har talängslan är att försöka undvika situationer som triggar symtomen.

5. Få hjälp för att bli en fantastisk talare!
Om du vill ha hjälp med din talrädsla så var inte rädd att söka hjälp. Anmäl dig till Studenthälsans våga tala-grupp om du har den typ av bekymmer som gör att det är svårt för dig att genomföra dina studier. Studenthälsans Våga tala-grupp är till för dig som är student och vill komma till rätta med den här typen av problem. Här får du kunskap om vad som sker i en när talängslan slår till och du får träna på att göra presentationer inför andra. Anmäl dig via denna länk: https://www.kau.se/vagatala

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter