Förra veckan skulle Universitetskyrkans första möte för studenter med hjärtesorg ha ägt rum på universitet. Men med endast en person anmäld skjuts starten upp till nästa vår.
– Förhoppningsvis beror det på att så många studenter inte har hjärtesorg, säger Cristoffer Forssander, som är präst på Universitetskyrkan.
Med inspiration från ett universitet i Danmark har Cristoffer Forssander, tillsammans med Studenthälsan, arrangerat en grupp som är för studenter med brustna hjärtan.
Studenthälsan och Universitetskyrkan möter många studenter i sitt dagliga arbete som har hjärtesorg. Hjärtesorgsgruppen är till för dem som har blivit lämnade, men också för dem som själva har lämnat en kärleksrelation.
Cristoffer Forssander vill att gruppen fungerar som en mötesplats där de som deltar kan finna stöd i varandra och få vägledning i sorgen med hans hjälp.
– Personen man har varit ihop med har man byggt upp mycket känslor, minnen och händelser tillsammans med. Att bara knäppa av det är en väldigt jobbig process. Det är lite som när någon dör, det blir en chock, säger han.
Under våren är målet att gruppen ska mötas vid fyra tillfällen vars datum kommer presenteras när träffarna börjar närma sig.
– Idén är att bilda en mötesplats där studenter har möjlighet att lyssna på varandras berättelser, dela tankar och kunna få relatera till varandras sorgeprocess. Tanken är också att finna stöd i varandra, fika och med min handledning ta sig vidare i livet, säger Cristoffer Forssander.
I slutet på oktober var planen satt för hjärtesorgsgruppens första träff, men när den närmade sig hade inte tillräckligt många anmälningar rullat in för gruppen att kunna starta.
Med en person anmäld inför höstens gruppstart väljer arrangören att skjuta upp starten till våren 2024, med förhoppningar att fler studenter kommer att hinna anmäla sig tills dess.
– Det kan vara svårt för alla att upptäcka att det här finns, eller så beror det helt enkelt på att studenter inte går igenom hjärtesorg, vilket vore jättebra. Men med tanke på att universitetet är stort är jag säker på att det åtminstone finns några studenter som går igenom hjärtesorg och hade uppskattat en sådan här grupp, säger han.
“Det blir som att knuffa en snöboll framför sig, problemen blir större och större ju längre man väntar och tillslut orkar man inte mer.”
Cristoffer Forssander vill betona att gruppen är till för alla som kan relatera till ämnet, oavsett vad man har för religiös tillhörighet.
– Att bli lämnad är en sorgeprocess och jag som präst jobbar mycket med sorg i olika sammanhang. Att man har förlorat någon som gått bort men också om man har blivit lämnad i en relation, två olika sorgeprocesser som är ganska snarlika varandra, säger han.
Är det något du vill säga till studenter som känner sig tveksamma att anmäla sig?
– Ofta när det finns saker vi behöver prata om låser vi det inom oss. Många anmäler sig inför samtal men avbokar när det närmar sig. Det blir som att knuffa en snöboll framför sig, problemen blir större och större ju längre man väntar och tillslut orkar man inte mer. Man vinner mer på att gå dit än att inte göra det.
När det börjar närma sig våren kommer det finnas möjlighet att anmäla sig via aktivitetskalendern på Karlstads universitets webbsida.
– Gruppen behöver bestå av i alla fall fem personer så att vi kan bilda en grupp. Med för få personer är det bättre med en individuell lösning.
Läs mer: https://www.kau.se/
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.