×

Nyheter, Studentliv

Rekordhögt deltagande i årets nollning – föreningarna: ”Fantastiskt roligt”

Foto: Emil Axelsson

Nollningen 2024 har nått sitt slut och i år uppnåddes ett rekordstort deltagarantal. Det uppgav Karlstad Studentkår till VF under förra veckan och succén är inget som förbigått föreningarna.

– Engagemanget har varit mycket starkt från både gamla och nya studenter, med högt deltagande under alla dagar, säger Linus Ljung, ordförande för studentföreningen CURA.

På samma sätt som antalet antagna studenter till Karlstads universitet ökade under höstterminen 2024 så ökade även deltagandarantalet i nollningen.

Trots att man tvingades ställa in årets flottrace var trycket så högt att studentkåren bland annat var tvungen att flytta flottracets efterfest från O´Learys till Nöjesfabriken. Luna Abazid, studiesocialt ansvarig på Karlstad Studentkår, berättade den nionde september i VF om en ökning på nära 40 procent.

”I år har vi nästan 40 procent fler deltagande än tidigare år, vilket innebär en ökning på 700 personer. Det är den största insparken vi har haft här i Karlstad” säger Luna Abazid i artikeln.

I årets nollning återfanns flera klassiska event, såsom Djurfest, Föreningskamp och Neonfest, och nu i efterhand kan man från föreningarnas sida titta tillbaka på en lyckad nollning.

CURA styrelse HT 2024

”Högt deltagande under alla dagar”

Studentföreningen CURA, som täcker bland annat Sjuksköterskeprogrammet, Tandhygienistprogrammet och Idrotts- och Hälsocoachprogrammet är en av universitetets större föreningar. Linus Ljung som är ordförande i CURA har märkt av en ökning, trots att den var mindre än förväntat:

– Det vi kan se i jämförelse med i fjol är att de nya studenterna som väljer att delta minst en dag under insparken har ökat, men inte lika mycket som vi kanske hade hoppats på med tanke på att vi tar in cirka 200 nya studenter under höstens antagning och cirka 120 under våren. Vi förstår dock varför vi ligger runt dessa siffror då vi har två program som studerar på distans, berättar han.

Något som sticker ut är att man i CURA har observerat en markant skillnad i antalet faddrar jämfört med tidigare år, med en minskning på mellan 60 och 70 faddrar. Men trots det är föreningen mycket nöjd med årets nollning.

– Engagemanget har varit mycket starkt från både gamla och nya studenter, med högt deltagande under alla dagar. Väldigt många har visat större engagemang under exempelvis föreningskampen och stadsvandringen där jag tror att vi uppnådde full styrka i alla lag, säger Linus Ljung.

Stort engagemang trots liten förening

Även i de förhållandevis mindre föreningarna har engagemanget varit stort. Matilda Nilsson är ordförande för Inferno, föreningen för de som läser Kommunikation och PR-programmet. Hon berättar att i och med att programmet är mindre i jämförelse med många andra så har man inte sett samma typ av ökning som observerats från studentkåren, men att man ändå har haft en mycket bra uppslutning:

– Vi har haft en fantastiskt rolig inspark och det har varit jätteroligt att lära känna våra nya ettor, men också att få umgås lite extra med våra treor som lämnar oss till våren.

Studentföreningen INFERNO sexmästeri

En noterbar skillnad menar hon däremot är vart studenterna kommer ifrån, vilket hon påstår har haft positiv effekt på nollningen.

– Vårt program har aldrig tidigare haft så många studenter som har bott i Karlstad sedan innan. Det tror vi har speglats i hur insparken har varit i år. Många av de nya studenterna har redan etablerade sociala nätverk i Karlstad och känner kanske inte samma behov av samhörighet som vi som var helt nyinflyttade kände när vi började programmet, berättar Matilda Nilsson.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter