×

Reportage

Lärarstudenten om mentorskapet med Projekt Näktergalen: “Lär oss av varandra”

Foto: Emil Axelsson

Snart stänger ansökan till mentorsprogrammet Näktergalen vid Karlstad universitet. Förra året var ämneslärarstudenten Ella en av mentorerna i projektet Näktergalen. Förutom att hitta på roliga aktiviteter och få nya erfarenheter fick hon även chansen att inspirera och bygga relationer.

–  Det är kul att se hur mycket det betyder för eleverna, vissa aktiviteter har de inte möjlighet att prova på annars, säger Ella, ämneslärarstudent vid Karlstad universitet.

Några månader har gått sedan Ella sa hejdå till sina elever efter att ha deltagit i mentorsprogrammet Näktergalen. När hon blickar tillbaka upplever hon att mentorskapet gav många positiva erfarenheter.

– Det var så kul och lärorikt för både mentorer och elever, man lär sig mycket av varandra, säger Ella.

Förutom glädjen i aktiviteterna fick hon bygga relationer på ett sätt som hon inte fått uppleva i sitt jobb som vikarie. Som mentor fick hon även en större förståelse för hur andras bakgrund och förutsättningar kan se ut. 

– Vi fick också se perspektiv som vi inte alltid tänker på, alla elever har det inte jättelätt, säger Ella. 

Ella hittade projektet Näktergalen via studieplattformen Canvas och tyckte att det lät som ett både roligt och spännande projekt. Mentorerna fick planera in olika aktiviteter som de utförde under cirka tio tillfällen. Eleverna fick även själva önska aktiviteter.

– De ville åka skridskor, gå på julmarknad, bio och baka. Vi försökte få in så mycket som möjligt, säger Ella.

Eleverna inspirerades av universitetsmiljön

Under ett av tillfällena fick Ella ta med sina elever till universitetet och visa dem runt. Besöket visade sig vara inspirerande och många elever fick upp ögonen för universitetet. Ella märkte en skillnad i elevernas inställning och berättar att det gav eleverna nya perspektiv på vad de kunde göra efter studenten. 

– Det var jättekul att få höra vad de ville göra i framtiden. Det var mycket som de inte hade tänkt på innan, och de blev peppade på att läsa vidare, säger Ella. 

Hon minns speciellt en tjej som till en början inte tyckte det var så kul med skolan. Hennes inställning började skifta efter möjligheten att få känna på universitetsmiljön och umgås med studenter. Mot slutet började nyfikenheten på vidare studier att växa. 

– När hon hade sett lite av studentlivet och hur många olika saker man kan läsa tyckte hon att det såg kul ut och kunde tänka sig plugga vidare, säger Ella.

Den 6 oktober stänger ansökan till mentorsprogrammet.

Läs mer på kau.se

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter