×

Campus

”Vi behöver fler svensktalande till språkcafét”

Sedan i våras kan personer som vill lära sig svenska möta svensktalande personer på universitetsbibliotekets språkcafé. Att hitta svensktalande personer har dock visat sig vara en utmaning för universitetsbiblioteket som nu letar fler svensktalande till språkcafét.
Språkcafé

Plats och tid: Studieverkstaden plan 3 på universitetsbiblioteket varje tisdag

Ingen föranmälan krävs

Läs mer här

Det råder febril språklig aktivitet i studieverkstaden på universitetsbiblioteket varje tisdagseftermiddag när det är språkcafé. Där får den som vill lära sig eller träna på svenska möjlighet att möta svensktalande personer och utbyta erfarenheter och framförallt språk.

– Språkcafét vänder sig till personer som vill träna svenska genom att föra enkla konversationer med personer som kan svenska i en avslappnad miljö där man både kan träna sitt svenska språk men också få möjligheten att prata med en svensktalande och ställa frågor, berättar Jakob Harnesk, biblioteksdirektör på universitetsbiblioteket.

Projektet startade i maj månad på initiativ av dåvarande rektor Åsa Bergenheim och har sedan dess lockat såväl internationella studenter, anställda som nyanlända att besöka språkcafét och där få testa och utveckla sitt svenska språk.

Enligt Harnesk blandas stora som små teman med frågor om allt från de enklaste konversationsfraser till frågor om hur Sverige fungerar.

– En av de vanligaste frågorna som kommer upp är frågan om fika. Många är också allmänt nyfikna på Sverige, hur det fungerar här och vardagliga saker som hur man ställer frågor på svenska.

Sedan projektet startade i våras har det enligt Harnesk varit ett tjugotal deltagare vid varje tillfälle bestående av såväl internationella studenter, externa besökare och anställda som alla vill träna på sin svenska.

– Internationella studenter har varit den största gruppen. Många vill komplettera sina studier med svenska, de vill inte bara läsa sina studier utan även passa på att lära sig svenska och lära sig om landet de studerar i.

Att testa att prata svenska och lära sig om Sverige tror Jakob Harnesk är något som är viktigt för just internationella studenter.

– Det kan vara ett problem när man kommer som internationell student att man bara träffar andra internationella studenter och då bara pratar engelska hela tiden. Språkcafét kan ses som ett projekt som försöker bryta upp det lite och hittills med gott resultat.

Och hittills har projektet fått lyckat resultat:

– Det är fantastiskt hur mycket de som besökt språkcafét har lärt sig hittills. Jag är mycket imponerad och osäker om jag hade lärt mig något annat språk lika snabbt som de som besökt språkcafét.

– De tar sig fram på hyfsad svenska efter bara några veckor och det är fascinerande och man lär sig själv så otroligt mycket. Det är otroligt stimulerande och ger mycket energi.

Förutom att ge internationella studenter möjligheten att bekanta sig med och träna på svenska, ger projektet svensktalande personer möjligheter att träffa nya personer från andra länder och kulturer och många fördelar för en liten arbetsinsats.

– Man tar inte på sig något ansvar för något stort projekt om man vill delta, utan det är jättemycket värt om man kommer och kan prata svenska en stund. Det kan ge så otroligt mycket mer att träffa nya personer från andra länder och svara på deras frågor om Sverige och om svenska vilket kan underlätta för dem. Det är många fördelar för en liten arbetsinsats.

Att hitta svensktalande personer till projektet är något som biblioteket enligt Jakob Harnesk jobbar aktivt med:

– Vi behöver fler svensktalande för att detta ska kunna bli en långsiktig satsning. Det vore kul om projektet kunde bli självgående, där svensktalande varje vecka sitter ner med internationella studenter och andra och pratar om allt från enkla saker som vad vardagliga föremål heter till större ämnen som hur olika saker fungerar i Sverige.

Har du något tips till den som är nyfiken men inte vågar komma och prata?

– Man behöver inte anmäla sig och man är heller inte ensam. Det finns alltid fler som talar svenska på plats och man behöver heller inte ta något ansvar för en hel grupp. Man kan sitta med och lyssna och komma med infall.

– Det är en liten insats som betyder jättemycket – både för oss men inte minst för de som vill lära sig mer om Sverige och lära sig svenska.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter