×

Campus

Anordnar debatt om klimatet: ”Viktigt att uppmärksamma frågan”

Arkivbild från en skolstrejk för klimatet i Toronto tidigare i år. Foto: Unsplash

Vad har akademin för roll i klimatförändringens tid? Det är frågan när forskare, lärare och studenter möts i café Gläntan på fredag när institutionen för samhälls- och kulturvetenskap anordnar klimatdebatt.

– Jag hoppas att det kan bli en början på ett gemensamt samtal om vad vi på Karlstads universitet kan göra i frågan, säger Kenneth Nordgren, professor i historia.

Kenneth Nordgren

Foto: Andreas Reichenberg/Pressbild Karlstads universitet

Tidigare i år uppmanade organisationen Fridays for future till en global skolstrejk fredagen den 20 september och till en global storstrejk för klimatet fredagen den 27 september. Nu svarar forskare vid Karlstads universitet på uppmaningen och håller debatt i café Gläntan fredag 27 september.

– Vi på institutionen för samhälls- och kulturvetenskap funderade över detta och kom fram till att det är viktigt att vi gör något för att uppmärksamma dagen. Vi beslöt att uppmana studenter och lärare att, om det behövs, bryta undervisningen och träffas för att lyfta frågan om vikten av kunskaper och akademiska ansvar i relation till klimatfrågan, säger Kenneth Nordgren som är moderator för debatten.

Och fortsätter:

– Det blir vårt sätt att respondera. Detta är en global rörelse som i samband med FN:s Climat Action Summit vill understryka situationens allvar. Vi ser det som viktigt att forskning och utbildning på akademisk nivå uppmärksammar klimatfrågan.

Under den drygt två timmar långa debatten, som startar klockan 13.15 på fredag, kommer frågor om hur det inom samhällsvetenskapliga ämnen är möjligt att belysa klimat- och miljöfrågor samt hur klimat- och miljöfrågor påverkar inom olika ämnesdiscipliner.

– Jag vill även få med frågor om forskare och studenters roll i klimatrörelsen. Har vi ett ansvar att agera och sprida kunskap eller är ansvaret begränsat till att producera kunskap, säger Kenneth Nordgren.

Förhoppningen är att debatten kan bli startskott för ett vidare samtal om vad man kan göra i frågan på Karlstads universitet.

– Förhoppningsvis kan detta också i de bästa fall inspirera akademin i övrigt att jobba med klimatförändringar. Det kanske också kan inspirera studenter till att påverkar de ämnen de läser och hur klimatfrågor kommer in i deras utbildning. Jag hoppas att kolleger och studenter vill komma och lyssna till paneldebatten. Det är viktiga frågor som vi behöver ta tag i nu, säger Nordgren.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter