×

Campus

Efterlyser regeländring för utlämnandet av äldre tentasvar

Foto: Pressfoto Karlstads universitet
Antalet äldre tentasvar som begärs ut vid Välkomstcentret har ökat de senaste åren. Något som upprör Kristian Petrov, docent i idéhistoria vid Karlstads universitet.

Det var för ett par veckor sedan som Kristian Petrov och hans kollegor informerades om att allt fler studenter begär ut svar på äldre tentamensfrågor med höga poäng för att studera inför tentamen.

Att begära ut äldre tentamina med tillhörande svar via Välkomstcentret är något som alla studenter vid Karlstads universitet har rätt att göra och en tjänst som har ökat i popularitet de senaste åren.

Via Min sida är det även möjligt att ladda ner arkiverade tentamensfrågor från kurser som tillämpar tentamen i skrivsal.

Men att studenter i allt högre utsträckning begär ut äldre tentamenssvar med höga poäng är att likna vid en genväg menar Kristian Petrov:

– Det är ett otyg. Jag är här för att se till att studenterna uppfyller de nationella examensmålen och det gör de inte när de tar genvägar, säger han till Värmlands Folkblad.

– Man slipper läsa kurslitteraturen men får kläm på de rätta svaren ändå. Det är oerhört dumt att gå igenom en utbildning på det här sättet. Jag vill i alla fall inte träffa en tandläkare som aldrig öppnade läroböckerna under sin utbildning, fortsätter Kristian Petrov.

Kristian Petrov menar att det är skillnad på att ta del av tidigare tentamensfrågor och att kopiera tidigare svar med högst poäng.

Därför efterlyser han nu en regeländring i ärendet.

– Som myndighetsutövare kan jag inte hindra dem, men som pedagog skulle jag vilja ställa mig där och säga att de inte ska göra det, för deras egen skull.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter