×

Campus

Hot och trakasserier mot universitetspersonal allt vanligare

Foto: Nina Romanus/Pressbild

Antalet allvarliga hot och hat från universitetsstudenter mot andra studenter och personal på universitetet blir allt vanligare.

Nu slår säkerhetschefen vid Göteborgs universitet larm om att även dödshot har förekommit.

Hittills i år har det förekommit 28 fall där hoten och trakasserierna ansetts vara så allvarligt att det föranlett olika former av åtgärder vid Göteborgs universitet, rapporterar SVT Nyheter Väst.

– De senaste tre åren har antalet händelser, som är så allvarliga att vi på säkerhetsavdelningen måste gripa in, ökat för varje år, säger han Jörgen Svensson, säkerhetsansvarig på universitetet, till SVT Nyheter.

Göteborgs universitet har tidigare inte fört statistik över denna typ av incidenter, men där Jörgen Svensson upplever att det har blivit allt vanligare med hot och hatiska trakasserier under de senaste åren.

– Det handlar väldigt sällan om studenters besvikelse över ett tentaresultat. Det handlar om konspirationer och paranoior av olika slag och olika udda beteenden, säger han till SVT Nyheter.

Enligt Jörgen Svensson har även dödshot förekommit på Göteborgs universitet, och nu pågår flera polisutredningar som rör incidenter av hot, hatiska kommentarer och trakasserier.

Med bakgrund i det ökade antalet hot och trakasserier har man på Göteborgs universitet satt in ordningsvakter och startat särskilda stödgrupper för personalen för att stävja utvecklingen.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter