×

Campus

Mångsysslande vd utsedd till Årets alumn

Foto: Pressbild Lennart Käll

Årets alumn har varit vd för Svenska spel, Ica-banken, Ticket och SEB-finans och vill inspirera studenter att skapa nätverk under studietiden.

I samband med höstens examenshögtid i slutet av september tar Lennart Käll emot utmärkelsen Årets alumn.

– Jag känner mig ödmjuk, stolt och glad över att bli Årets alumn. Det känns väldigt hedrande, säger han.

Årets alumn är en utmärkelse som delas ut till alumner, tidigare studenter, vid Karlstads universitet som har ”gett prov på integritet i sina valda yrken och vågat utmana det etablerade och utforskat det okända inom sina arbetsfält”.

Tidigare i år bad Karlstads universitet allmänheten, personal, studenter och alumner om hjälp att utse Årets alumn. Efter en nomineringsprocess och rektors godkännande tilldelas utmärkelsen i år till Lennart Käll.

Lennart Käll tog examen som civilekonom vid dåvarande Högskolan i Karlstad 1982 och under sin tid vid den dåvarande högskolan engagerade han sig i både studentkåren och i högskolans idrottsförening.

– Jag trivdes oerhört bra i Värmland och Karlstad, från det att jag gick av tåget första dagen och genom hela studietiden. Det var en fantastisk tid. Man inser inte förrän efteråt hur bra de där åren är. Jag utvecklades som person, fick nya kunskaper och inte minst kontakter, säger Lennart Käll i ett pressmeddelande.

Efter studierna i Karlstad gick Lennart Käll vidare till försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Han har även varit vd för SEB Finans, Ica-banken, Ticket Travel Group samt koncernchef för Svenska spel.

I dag är Lennart Käll styrelseordförande för Sveriges Radio, vice ordförande för Länsförsäkringar samt ledamot i styrelserna för SJ, Grant Thornton, Grönklittsgruppen och Svenska Skidförbundet.

Lennart Käll vill tipsa nuvarande studenter vid Karlstads universitet att ta vara på studietiden och att nyttja de möjligheter till kontaktskapande som studietiden innebär:

– Var aktiv, det är då du får nätverken och utvecklas. Det gäller inte bara festandet, utan även i det stora utbud som finns kopplat till studentlivet. Addera även unik kunskap till din examen, ta till exempel gärna extrakurser i psykologi eller beteendevetenskap – de allra flesta arbeten handlar om att förstå människor, säger han.

Lennart Käll tar emot utmärkelsen Årets alumn i samband med höstens examenshögtid som äger rum i slutet av september.

Utmärkelsen har tidigare år tilldelats bland andra Veronica Stigsson, Stefan Holm, Anna Hedenmo, Fredrik Kempe, Eva-Lis Sirén och Johnny Sjöström.

Motivering: Lennart Käll visade redan under sin egen studietid ett stort engagemang i studentlivet och grundade studentföreningen Karlekon. Idag är Lennart engagerad i flera styrelser på nationell nivå och stöttar och coachar andra chefer genom sin breda ledarkompetens. Han har också under sin tid som vd på Svenska Spel aktivt drivit frågan om spelansvar för att minska antalet spelberoende och missbrukare. Lennart visar även i tuffa situationer att det går att vända det negativa till något positivt. Därför är han en värdig mottagare av utmärkelsen Årets alumn 2019.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter