×

Campus

Ny lärplattform i höst

Markus Schneider, projektledare för införandet av Canvas, samt Lotta Svenneling, på universitetspedagogiska enheten, är positiva inför bytet. Foto: Denny Jansson
Karlstads universitet kommer från och med höstterminens start att byta ut itslearning. Den gamla lärplattformen som funnits i bruk sedan 2003 kommer ersättas med Canvas. "Bytet av lärplattform görs för att både underlätta och förtydliga", förklarar projektledaren Markus Schneider.
Fakta: lärplattform

Canvas är framtaget av företaget Instructure och används, förutom Karlstads universitet, i dagsläget av Kungliga Tekniska Högskolan, Luleå Tekniska Universitet, Berghs Communication School samt för utvalda så kallade MOOC-kurser vid Mittuniversitetet.

Förutom Karlstads universitet, ingår bland annat även Blekinge Tekniska Högskola, Chalmers, Göteborgs universitet, Högskolan Väst, högskolan Kristianstad, Karolinska institutet, Malmö universitet, Mälardalens högskola samt Sveriges lantbruksuniversitet i den grupp som byter lärplattform genom Sunet.

Behovet av en ny lärplattform uppstod redan för några år sedan. Karlstads universitet fick inte fortsätta med samma system utan förnyad upphandling. Dessutom kräver studenter och lärare en mer flexibel och modern plattform än den som används idag.

Valet föll sedermera på Canvas. Bland annat kommer den nya lärplattformen erbjuda ett bättre flöde och färre mappar.

– Vi gjorde en förstudie där avropet av Canvas via Sunet blev förstahandsvalet. Det är femton svenska lärosäten som har gjort samma val, vilket också känns tryggt, säger Markus Schneider.

Testas redan i vissa kurser
Canvas körs redan i ett antal kurser nu under vårterminen. Det blir en prövning mot verkliga scenarion som hjälper till att testa den nya plattformen. Det rör sig om omkring 300 studenter. För att integrera universitetets lärare i Canvas bedrivs under april, maj och juni en lärokampanj.

Enligt Markus kommer feedbacken från både lärarna och de studenterna som nu testar Canvas vara mycket viktig för hur arbetet fortlöper.

– Vi vill skapa en så enkel och smidig övergång som möjligt. Tanken är att det här ska bli ett omtag där vi bättre kan möta studenters och lärares behov.


Utseendet på den nya lärplattformen Canvas skiljer sig från itslearning. Till exempel samlas allt innehåll i kursen efter innehållstyp. Foto: Skärmdump

Canvas ska erbjuda en rad administrativa förbättringar. Det ska bland annat bli lättare att skapa grupper för eventuella grupparbeten och bättre möjligheter för påminnelser om föreläsningar.

– En tanke är, bl. a. att kursschemat ska kunna integreras i Canvas på så sätt att du som student kan få notifikationer om föreläsningar direkt i din mail, berättar Markus.

Projektgruppen tänker också starta upp ett öppet dokument på där studenter ska kunna lämna tankar och synpunkter om vad man vill se i den nya lärplattformen. Information om dokumentet kommer att dyka upp på Itslearning och under fliken ”Är student” på kau.se.

Itslearning försvinner
Redan i juli kommer itslearning att ändra sitt utseende.

– Vi kan inte påverka det, säger Markus, men det är en viktig anledning att du som student laddar ner material du behöver ur Itslearning och sparar på egen dator.

Materialet kommer att finnas kvar under större delen av hösten, men vi vet inte hur lätt det är att hitta det då för dig som student.

Universitetet kommer sedan att arkivera material som behövs för sin myndighetsutövning. Varje lärare behöver bygga sina kurser på nytt i Canvas och det kommer att se annorlunda ut för dig som student. itslearning försvinner för gott i slutet på 2018.

kau.se kan du läsa mer om bytet av lärplattform samt tekniska tips för dig som student.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter