×

Campus

Rymdtema lockade barn och ungdomar till universitetet

Foto: Iselin Sundberg

Med rymdvisning, livesändning med Christer Fuglesang och föreläsningar om gravitation i rymden bjöds det på ett helt fullspäckat program under årets ForskarFredag.

– Det är stort intresse, säger Susanne Walan, projektledare för ForskarFredag på Karlstads universitet.

Susanne Walan

Foto: Iselin Sundberg

Intresset var stort när Karlstads universitet i fredags bjöd in till den årliga ForskarFredagen, en dag som arrangeras i hela Europa den sista fredagen i september varje år.

– Syftet är att sprida information om forskning till allmänheten och till skolelever och berätta vad som händer inom olika forskningsområden, berättar Susanne Walan, projektledare för ForskarFredag på Karlstads universitet och universitetslektor i biologi.

Årets ForskarFredag gick i rymdens tecken och det bjöds på ett stort antal aktiviteter i hus 21 på fredagen.

– Årets tema beslutades redan ifjol av projektledare från hela Sverige. En anledning är dels att det är 50 års sen första människan på månen, en annan att vi vet att många är väldigt intresserade av rymden och att det faktiskt finns en hel del rymdforskning i Sverige vilket folk kanske inte vet, säger Susanne Walan.

Och fortsätter:

Foto: Iselin Sundberg

– Det är inte så omfattande utan vi fokuserade på några få aktiviteter i år. Det var rymdvisningar där vi tittade på bilder via satelliter. Det var även en föreläsning med en av våra professorer Jan van Stam som har försök i rymden med sitt forskarteam samt visningar för barn i ett tält där vi projicerade stjärnhimlen och såg några experimentstationer.

Vad brukar ni få för reaktioner?

– Alltid positiva! Ett år var det en ung tjej som mailade mig efter att ha läst om evenemanget i tidningen och hon ville komma och på prao hos oss för att se mer hur det är att vara forskare inom naturvetenskap. När vi gör enkäter brukar det också vara väldigt positivt.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter