×

Campus

Studenter används som syndabock

Foto: Andi Shamon
Foto: Andi Shamon


Tidigare i veckan fick studentföreningen Pelikan, föreningen för personalvetarstudenter, kritik från Värmlands nyhetskanaler, angående en sittning som anordnades på Elite Statshotellet i centrala Karlstad. 

– Det är slutna sällskap som kommer. Vi har tidigare haft bröllop och middagar, men vi har inga öppna evenemang, säger hotelldirektören på Statshotellet Elite, Anna Björkenstam Wedberg, till NWT. 

Ändå hamnar kritiken på studenter istället för exempelvis ett annat slutet sällskap som har middagsbjudning efter en konferens. NWT intervjuade tidigare i veckan Barsha Yilmaz, vice ordförande och studiesocialt ansvarig på Karlstad Studentkår. Under denna intervju valde NWT att trycka på att kåren ”ryter till” men utelämnande resterande två tredjedelar av det som Barsha Yilmaz uttalade sig om under intervjun. 

Det Barsha Yilmaz ville få fram var att studentkårens kommunikation med studentföreningarna behöver förbättras från båda hållen. Yilmaz menar att det inte finns några problem att hålla i evenemang om de utförs i en säker miljö i enlighet med restriktioner. 

– Felet ligger på oss med, inte bara på föreningar när det kommer till bristen i kommunikation. Jag vill ännu en gång lyfta fram att vi finns här tillgängliga för alla möjliga frågor som kan komma från studenterna. Vi vill inte att studentlivet ska stå still och därför vill vi ställa om, inte ställa in, säger Barsha Yilmaz, till studenttidningen.

Barsha från studentkåren vill berömma studenter för sitt arbete med introduktionen. Aktiviteterna har inte resulterat i några bekräftade fall av covid-19 och introduktionen hanterades med finess.

– Generalerna planerade introduktionen in i minsta detalj för att se till att miljön skulle vara så smittsäker som möjligt, samtidigt som de lyckades välkomna alla studenter som ville delta under introduktionen, vilket är helt fantastiskt. Det tråkiga här blir att det alltid är det negativa som lyfts fram och står i centrum. Studenterna får inte ens i närheten lika mycket cred för allt bra som har gjorts som de förtjänar.

Av 16 000 studenter vid Karlstads universitet är det endast sju bekräftade fall av covid-19. Dessa sju har inte uppkommit i samband med studentfester. 

– Vi säger inte att man ska göra fel om andra gör fel. Regeringen uppmuntrade till att festa säkert, om man nu ska festa. Vilket är något vi kan se att studenterna vid Karlstads universitet har gjort, säger Johan Eriksson, kommunikatör på Karlstad Studentkår.  

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter