×

Campus

Studentkårens ordförande avstängd

Foto: Privat bild


Efter ett uttalande meddelar Karlstad Studentkårs styrelse att ordförande, Sebastian Hasselström, för verksamheten stängs av i två månader med löneavdrag. Incidenten ska ha skett i november förra året och Kårstyrelsen tog ett beslut den andra december.

Karlstad Studentkår har en jämställdhets- och likabehandlingspolicy. Policyn bröts under ett möte med konferensenheten när ordförande ska ha använt diskriminerande ord gentemot en kollega då hon som vice ordförande fick ett uppdrag som traditionellt tillhör ordförande. 

Karlstad Studenttidning har varit i kontakt med Barsha Yilmaz som är tillförordnad ordförande och studiesocialt ansvarig för Karlstad Studentkår. Yilmaz fick hålla talet under examensceremonin och ordförande ska ha sagt att Yilmaz endast fick uppdraget för hon har blivit ”inkvoterad” på grund av sitt kön och sin etnicitet. 

– Vi satt i ett möte med konferensenheten över zoom angående examenshögtiderna och våra roller. Vi hade tidigare fått information om att dåvarande ordförande skulle hålla i talet och jag skulle läsa upp hälften av namnen under ceremonin. När de då sa att jag skulle hålla tal istället för honom blev vi nog båda chockade. När vi sedan mutat mikrofonen sa han ”Ja men det är ju för att du är blatte och kvinna, du blir ju inkvoterad fattar du väl?”, säger Barsha Yilmaz.

Barsha Yılmaz, tillförordnad ordförande och studiesocialt ansvarig.
Foto: Martin Sjöborg

Dagen efter incidenten frågade Yilmaz vad Hasselström menade när han kallade henne för ”blatte”, ”kvinna” och inkvoterad. 

– Sebastian försvarade sig med att detta är en jargong som de använder i hans kompiskrets och att det kanske blev ”lite fel” när han sa så till mig, säger Barsha Yilmaz.

– Jag frågade därefter om de alltså sitter och normaliserar rasism och kvinnoförtryck och tycker att det är kul? Varpå han svarade ”ja kanske det”, men att det egentligen var kritik mot konferensenhetens beslut. Han fortsatte alltså att rättfärdiga sina ordval och värderingar, säger Yilmaz.

Karlstads universitet tycker att detta är oacceptabelt. Eftersom en anmälan har gjorts till studenthälsan, är det universitets skyldighet att utreda incidenten. 

Johan Sterte, rektor vid Karlstads universitet. Foto: KAU

– Jag tycker att det är både tragiskt och allvarligt att detta har hänt. Detta strider mot universitets värderingar och arbetssätt. Jag tycker även att Karlstad Studentkår har tagit hand om detta på ett bra sätt och denna utredning var ett måste, säger Johan Sterte, rektor vid Karlstads universitet.

I en artikel med VF har Hasselström uttalat sig att relationen med Barsha Yilmaz är god igen och de fortfarande är vänner. 

– Jag känner personligen att jag inte kan ha en vänskapsrelation med en person som har sådana värderingar. Jag har varit tydlig med att jag kommer ha en professionell arbetsrelation med honom. Detta med tanke på att han dagen efter försökte rättfärdiga sitt uttalande, säger Yilmaz.

Hur den här incidenten har påverkat resten av kansliet är oklart men diskrimineringsfall brukar inte ha en positiv inverkan på arbetsklimatet. 

Kårstyrelsen, som ansvarar för arbetsmiljön på kansliet har beslutat att ordförande ska vara avstängd i två månader. Man kan fråga sig om detta ärende hade behandlats på samma sätt eller om personen i fråga hade fått sparken om det hade gällt en tjänsteperson istället för en förtroendevald.

Studenttidningen frågar Barsha vad hon tror studenterna kommer tycka om detta.

– Det är svårt för mig att svara på vad studenterna kommer tycka om detta. Men om jag personligen hade varit student och medlem hade jag nog tappat förtroendet för ordförande. Jag är trött på att vardagsrasism och sexism normaliseras på detta vis det är viktigt för mig att sådana handlingar får konsekvenser, säger Yilmaz.

Karlstad studenttidning har varit i kontakt med Sebastian Hasselström för ett uttalande.

– Jag kan inte säga mycket mer än att jag är ledsen över det som har hänt och jag beklagar situationen, säger Sebastian Hasselström.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter