×

Campus

Trenden bruten – stor ökning av antalet sökande till Karlstads universitet

Foto: Linn Malmén

Antalet sökande till en utbildning vid Karlstads universitet fortsätter att öka – i år med 23 procent.

Samtidigt ökar antalet förstahandssökande till universitetet, efter flera år med ett minskat antal förstahandssökande.

Totalt har 38 599 personer sökt en utbildning vid Karlstads universitet i höst, vilket är en ökning med 23 procent jämfört med de 31 190 personer som sökte en utbildning inför höstterminen 2019.

– Det känns väldigt bra att vi kan utöka vårt utbildningsutbud och erbjuda fler studieplatser då vi bland annat utbildar studenter till många samhällsviktiga yrken. Karlstads universitet är en del av lösningen för att samhället ska ta sig igenom coronakrisen, säger Johan Sterte, rektor vid Karlstads universitet, i ett pressmeddelande.

För första gången på flera år ökar även antalet förstahandssökande till Karlstads universitet. Förra året hade 7 487 personer sökt till en utbildning vid Karlstads universitet i första hand, vilket kan jämföras med årets 9 234 sökande.

Juristprogrammet fortsätter att vara det program som lockar flest sökande med 3 651 sökande inför årets hösttermin, en ökning jämfört med förra årets 3 008 sökande. Psykologprogrammet är fortsatt den näst mest sökta utbildningen med 2 324 sökande, jämfört med 1 909 förra året. Socionomprogrammet är fortsatt den tredje mest sökta utbildningen vid Karlstads universitet med 1 591 sökande inför årets hösttermin, vilket kan jämföras med 1 515 sökande förra året.

– Det är återigen väldigt många som sökt till programmet och det är naturligtvis glädjande. Undervisningen sker just nu på distans och om så är fallet även i höst så kommer vi se till att det fungerar bra även för de nya studenter som börjar på programmet, säger Per-Ola Wiklander, programledare för juristprogrammet, i ett pressmeddelande.

Sett till hela landet ökar antalet ansökningar till högre utbildning där preliminära siffror på torsdagsförmiddagen pekade på 407 025 sökande inför årets hösttermin, något som kan utgöra ett trendbrott sett till ansökningssiffrorna de senaste åren.

Texten uppdateras.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter