×

Campus

Universitetsbiblioteket årets miljöbyggnad

Foto: Emil Jonsson
Universitetsbiblioteket vid Karlstads universitet har utsetts till Årets miljöbyggnad vid Sweden Green Building Awards 2017. Och med sina 15 år är byggnaden den äldsta i landet att uppgraderas till Miljöbyggnad Guld.

Certifieringen är resultatet av ett långsiktigt arbete mellan Universitetsbiblioteket, Karlstads universitet och Akademiska Hus, som startade innan byggnationen av byggnaden startade under inledningen av 2000-talet.

Tävlingen Sweden Green Building Awards arrangeras årligen för att lyfta fram projekt och personer som bidrar till ett hållbart samhällsbyggande i Sverige och universitetsbiblioteket utsågs med motiveringen:

Att 15 år efter uppförandet kunna certifiera en byggnad på allra högsta nivån i Miljöbyggnad, helt utan ombyggnader eller renovering, är ett bevis på stor framsynthet, engagemang och driv i energi- och miljöfrågor, och på en byggnad utöver det vanliga.

– Det är hedrande för oss att utses till årets miljöbyggnad, säger Ann-Christine Larsson Ljung, universitetsdirektör på Karlstads universitet och fortsätter:

– Det är jättekul att de tydliga miljömål och energikrav som ställdes när bibliotekshuset byggdes har uppmärksammats och gett resultat även i form av en utmärkelse.

Jakob Harnersk, biblioteksdirektör, är stolt över utmärkelsen:

– Även om jag besökt många bibliotek har jag inte sett en liknande kombination av funktionalitet, utseende, arbetsmiljö och hållbarhet på det förnämliga sätt som finns i Karlstad. Tusentals studenter besöker universitetsbiblioteket varje dag och ser biblioteket som sin främsta arbetsplats. Utmärkelsen är ett slags kvitto på att vi lyckats med vår ambition.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Campus

Toppnyheter