×

Campus

”Värmlänningar är som Smålänningar, fast med en mysigare dialekt”

Karlstads universitets nye rektor är en mångsysslare. Foto: Maria Obed/Karlstads universitet pressbild
Hallå där… Johan Sterte, ny rektor vid Karlstads universitet, som även är nybliven värmlänning.

Vad jobbar en rektor på ett universitet med?

– Det är ett varierande arbete. Det är många möten där vi bland annat diskuterar hur universitetet ska utvecklas och hur vi ska få ut det bästa av alla utbildningar, men också vilka utbildningar vi ska ha och varför vi ska ha dem. Jag träffar också kommuner och olika företag i regionen, som bland annat diskuterar bostadsfrågan och praktikplatser. En stor del av mitt jobb är också att med rektorer på andra lärosäten se till att det sker en utveckling på universiteten. Utöver detta är jag även ansiktet utåt för universitet vilket gör att jag ibland får klippa ett band och delta på olika typer av event. Som när Kungen kom på besök i oktober, då måste allt vara planerat i minsta detalj. Fallerar något återkommer det till mig. Men främst att jag jobbar med väldigt mycket duktigt folk runt omkring mig. Det är ett lagarbete.

Vem är du som person?

– Jag är en skogsmänniska som gillar att vara ute i naturen och plocka svamp, bär och fiska. Jag växte upp i Småland och har efter det gjort mycket och skaffat mig ett stort bagage som är väldigt bra att ha som rektor. Alla de erfarenheterna hjälper mig med mitt nuvarande jobb. När jag diskuterar med forskare vet jag vad jag pratar om, jag har själv undervisat mycket och så har jag ju själv varit student en gång i tiden.

Har du fått ett bra välkomnande till Karlstad? 

– Ja, jag känner mig väldigt välkommen hit till Karlstad. Det är som en vän sa till mig en gång sade: ”Värmlänningar är som smålänningar fast med en mysigare dialekt”.

Vilka egenskaper tycker du är viktigast att ha i rollen som rektor?

– Förmågan att lyssna. Att lyssna in vad organisationen är och vill. En annan viktig egenskap är vilja lära sig. Nyfikenhet är inte heller fel. Det är viktigt för både studenter, forskare och rektorer.

Tre snabba 

Har du någon ”hemlig talang”?

– Det finns ju så otroligt mycket att välja mellan (haha). Men jag spelar munspel. En gång spelade jag munspel med världsmästaren i munspel.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Ibland läser jag en bok, går ut i skogen, sticker ut på sjön och fiskar. Jag gillar inte solsemester eller att behöva vara för stilla.

Vilken favoritplats har du i Sverige?

– Kittelfjäll Jag brukar lägga en vecka där varje år och fiska med min son. Där trivs jag som bäst när jag står i en fors eller är ute i en av sjöarna.

Karlstads studenttidning önskar Johan varmt välkommen till Karlstads universitet och ett stort lycka till!

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter