×

Campus

Var brukar du sitta och plugga?

Vilket är det bästa pluggstället på biblioteket? Karlstads studenttidning har frågat fyra studenter om deras bästa pluggställe.
Tore Gustavsson, Politices kandidatprogrammet

Vad är din favoritplats i biblio­teket och varför?

— Jag har tre olika favorit­platser. När jag pluggar ensam brukar jag sitta längst upp, för det känns inte så instängt ­eftersom att det är högt i tak. När mörkret har fallit är det även en fin utsikt över alla upplysta bokhyllor på våning tre. Det blir en härlig atmosfär. När man bara ska läsa sin älskade kurslitteratur brukar det bli i ”Tyst läsesal” på marknivå. Ruggigt låg ljudvolym där och det är ju skönt! När jag pluggar för grupparbeten och med ­kompisar brukar det bli vid ett runt bord på våning tre där det också är högt i tak. När man inte sitter så nära andra kan man även diskutera ganska vilt med de man pluggar med.

Foto:
Rebecka Nelander, Information och PR-programmet

Finns det något du saknar för att nå maximal studiero i biblioteket?

— Jag vet inte riktigt för jag brukar sitta hemma och plugga mestadels. Det skulle vara något sätt att kunna våga lämna ­sakerna för att köpa kaffe eller gå på toa om man sitter och ­plugg­ar själv. Då skulle man kunna slappna av på ett annat sätt. Annars tycker jag att biblioteket har många bra alternativ, både tyst rum och öppna platser.

Foto:
Tobias Svensson, Information och PR-programmet

Om du ingår i ett grupparbete, var föredrar ni då att sitta?

— Jag föredrar att sitta i öppna ytor. Det handlar främst om att om jag sitter i ett grupprum håller man oftast på med annat eftersom att man inte stör omgivningen på samma sätt. Tror alla har varit i ett grupprum då pluggandet har ballat ur. Man behöver inte heller tänka på att det blir kvavt på öppna ytor, till skillnad från ett grupprum. Sen gillar jag också att man inte behöver boka platserna på de öppna ytorna. Man kommer dit, man har platsen tills man går därifrån.

Foto:
Jesper Hagström, Samhällsplanerarprogrammet

Hur upplever du atmosfären i biblioteket och varför? Olika på olika våningar?

— Biblioteket erbjuder bra studiemiljö och är fri från flera saker som kan vara distra­herande hemma. Det går också att skaffa­ sig bra hjälp av antingen ­personalen eller av kurs­kamrater som också in­finner sig på biblioteket. Jag har kommit att uppskatta plan ett som ­fungerar som tyst ­våning. Hit kan man komma och ­studera utan att behöva oroa ­sig för att bli störd av småprat eller diskussioner. Här är dessutom dålig täckning på mobilen vilket tar bort ytterligare ett distraktionsmoment. En annan bra funktion är att det finns möjlighet att boka grupprum. Dessa passar väldigt bra för grupparbeten sam­tidigt som man inte stör andra. Atmos­fären kan dock försämras ­timmarna före och efter lunch då det är mycket folk i biblio­teket. Tyvärr är inte alla där för att studera heller utan ägnar sig åt småprat vilket kan bli jobbigt för den som försöker fokusera på sitt arbete. Sammanfattnings­vis erbjuder biblioteket en bra atmosfär för studier både för en grupp eller den enskilde. Det gäller bara att känna till var och när man kan sätta sig för att få önskad atmosfär.

Foto:

Toppnyheter