×

International

Mat från världens alla hörn i Gläntan: ”En chans för KAU- och utbytesstudenter att mötas”

Foto:

Förra torsdagen var det dags för årets international dinner i Café gläntan.

En plats för internationella och lokala studenter vid Karlstads universitet att dela med sig av sin kultur och knyta nya kontakter.

– Vi hoppas att fler får upp ögonen för att bli fadder efter middagen, säger Barbara Kubitzek, internationell koordinator på studentkåren.

Under torsdagen fylldes Gläntan med studenter från hela världen, redo att dela med sig av och upptäcka nya smaker.

Likt tidigare år fick studenterna inför middagen i uppdrag att laga något som representerar sitt egna land eller kultur – ett uppdrag som årets studenter tog på största allvar.

Under den internationella middagen deltog ett 50-tal studenter.

På borden kryllade det av maträtter med varsin skylt som informerade om rättens namn, ursprung och ingredienser.

Somliga bekanta, andra mer främmande.

– Vi hoppas att fler får upp ögonen för att bli fadder för utbytesstudenter i samband med det här, säger Barbara Kubitzek, internationell koordinator på studentkåren, som har planerat inför middagen sedan i våras.

Var ska studenterna höra av sig om man är intresserad?

– Då är det bara att höra av sig till mig. Mina kontaktuppgifter finns på kårens hemsida.

Många nya intryck

En utbytesstudent som gick lös i buffén var Gianluca Silvestreui, 24, från Italien.

– Jag har plockat på mig mycket olika saker, några känner jag till sedan tidigare men inte alla. En svensk rätt tog jag, korv stroganoff, säger han.

Gianluca Silvestreui testade korv stroganoff för första gången.

Även Tysklands matkultur representerades under middagen.

Det kunde tyskarna Leah Poelking, 23, Veronika Schoser, 20, och Therese Hüss, 20 instämma om som hittade många tyska rätter på det internationella smörgåsbordet.

Leah Poelking, Theresa Hüss och Veronika Schoser.

– Vi har plockat på oss några franska rätter, men också många tyska, säger Leah Poelking.

Crêpes var en av rätterna från det franska köket som utbytesstudenterna bjöd på under middagen.

En stor favorit hos bland annat fransyskan Fantino Descombes, 20, som fick en nostalgitripp när det var dags för efterrätten.

– Lukten av crêpes påminner mig om min barndom, säger hon.

De franska kompisarna Tiphaine Duraz, 20, och Nathan Dumont, 20, instämmer.

Tiphaine Duraz och Nathan Dumont.

Olika kulturer möts

Matglädjen delades runt borden i Gläntan där människor från olika länder satt tillsammans.

Vid ett av borden möttes bland annat Spanien och Frankrike som diskuterade vad som smakat bäst än så länge.

– Jag har inte hunnit pröva allt, men den italienska foccacian var väldigt bra, säger Eva Sanz från Spanien.

Franska Emeline Bourgain, 22, med spanska vännerna Miriam Rodriguez, 23, och Eva Sanz, 21.
Sofia Garcia, 24, från Spanien och Bruno Coustans, 22, från Frankrike.

Men det var inte bara mat från Europa som erbjöds – även mat från andra kontinenter.

Tahir Abbas, 30, från Pakistan bjöd bland annat på en kycklingrätt med ris, potatis och en egengjord myntasås.

– Traditionellt har vi yoghurt med ris för att kompensera för den starka kryddningen i maträtten, därför blev det just den här såsen, säger han och demonstrerar hur rätten på bästa sätt läggs upp på tallriken.

Det bjöds på mat från olika kontinenter, däribland Asien.

Men inte nog med en maträtt ville Tahir Abbas även bjuda på någonting annat från den pakistanska kulturen.

En traditionell klädsel bestående av en hatt och en mönstrad sjal som det var fritt fram att komma och prova.

Tahir Abbas visade upp kulturella traditioner från sitt hemland Pakistan.

Några som också är bekanta med det traditionella sättet att klä sig på är Tanveer Mohammad, 32, Bilal Maqbool, 29, och Abdul Haseeb, 41 som även de har kommit från Pakistan till Karlstad.

De är alla överens om att tyskarnas ”Apfelstrudel” var middagens höjdpunkt.

Tanveer Mohammad, Bilal Maqbool och Abdul Haseeb.

This is a news article. Read more about the journalistic work in Karlstads studenttidning here.

Toppnyheter