×

Kultur, Studentliv

Brädspelsgemenskap på universitetet: “Här finns folk att spela med”

Foto: Emil Axelsson

Karlstads universitets spelklubb är en av universitetets äldsta föreningar. En gång i veckan träffas medlemmarna i en sal med över hundra brädspel. De spelar allt från klassiker som Othello och Ticket to Ride till mindre kända spel som Skåne, Angel Fury och Discworld. 

– Föreningen skapades för att det ska finnas en lugn plats och atmosfär för studenter att spela brädspel, säger Isak Vesterlund, ordförande för Karlstads universitets spelklubb.

Karlstads universitets spelklubb (KUSK) kan spåras tillbaka till 2011, när facebookgruppen först startades. Men när exakt den grundades är oklart. Trots att det är en liten intresseförening har intresset för brädspel hållit samman studenterna och idag är det en av universitetets äldsta intresseföreningar. Medlemmarna träffas varje måndag kväll i hus 12 på Karlstad universitet för att umgås och spela. Isak Vesterlund är sedan januari ordförande för KUSK. 

– Det brukar komma mellan fyra och sex personer per träff. Först börjar vi med ett kortspel som vi spelar tillsammans en stund och sedan delar vi upp oss för att spela de lite större och mer avancerade spelen, säger Isak. 

I det stora spelskåpet har föreningen strategiska spel, äventyrsspel, samarbetsspel men även lätta och snabba spel. Isak berättar att alla får sina favoriter över tid men att medlemmarna ofta mer än gärna provar nya spel. Många tar även med sig spel hemifrån.

– Att hitta en plats där det finns andra som är villiga att spela kan vara svårt, ofta krävs det flera personer. Här vet man att det kommer finnas folk att spela med. Det är bara att komma hit med ett spel och det kommer finnas folk som är glada att prova det med dig, säger Isak.

Det finns olika val i föreningens spelsamling. Foto: Emil Axelsson

Föreningen har en Facebookgrupp där de lägger upp information inför träffarna. Isak berättar att föreningen består av en blandning tjejer och killar från olika universitetsprogram. Förutom spelkvällar tillsammans med andra medlemmar innebär ett medlemskap i KUSK även att man får låna hem spel ur föreningens samling. 

– Föreningen skapades för att det ska finnas en lugn plats och atmosfär för studenter att spela brädspel. Här får man träffa nya människor, umgås, spela och ha kul, säger Isak.

Några kända exempel

KUSK har flera olika spel som Codenames och Tsuro. Bland klassikerna finns även Terraforming Mars, där spelarna tävlar om att kolonisera planeten Mars, och Betrayal at House on the Hill, ett skräckspel med oväntade vändningar.

– Det är svårt att välja en favorit. Vi har över hundra spel och jag ska försöka prova alla men jag har inte hunnit dit än. Men om jag var tvungen att välja någon skulle jag nog välja Clank eller Angel Fury, säger Isak.

För tillfället anordnas inga större tävlingar eller turneringar men det är något som föreningen skulle kunna tänka sig ha i framtiden.

– Just nu har vi bara våra träffar men vi har haft diskussioner om att arrangera något ytterligare. Om det skulle visa sig vara ett stort intresse är vi öppna för att arrangera något, säger Isak. 

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter