×

Kultur

Bussigt turistande

Det är tiden på året igen då glass, solglasögon och sneakers säljer som smör i solsken. Värmen stiger och utflykter planeras, men var kan en dagstur ta dig? Med kollektivtrafiken i Värmland kan du ta dig till många fina platser, vilket samtidigt sparar på miljön. Här listar vi några närliggande guldkorn som inte kräver mer än buss, cykel eller gång.

Sjönära solhäng
Om du är personen som gärna ligger på stranden och lyssnar till vågornas brus kan en tur till antingen Skutberget eller Bomstad vara något för dig. Dessa två badplatser ligger vid Vänerns strand och erbjuder allt från mat till ban- eller frisbeegolf och vindsurfing. Under sommarhalvåret erbjuder stadsbussen i Karlstad en linje som tar dig till båda stränderna från Stora torget. Håll utkik på ­Karlstads kommuns hemsida! Vill du istället få dig en liten promenad kan du ta linje 1 från Stora torget mot Ikea. Från Ikea kan du sedan vidare sätta av till fots cirka två kilometer.

Värmländsk kultur
Om du vill lära dig lite Värmländsk historia kan du istället bege dig till Gustav Frödings hemgård Alsters Herrgård. Under sommaren kan du ta en guidad tur på området, köpa Värmländskt hantverk eller bara njuta av de fina vyerna området erbjuder. Med buss kan du ta dig hit med stadsbuss nummer två mot Mjölnartorpet eller länsbuss nummer 501 mot Skattkärr. Vill du istället gå eller cykla så finns det välskyltade gång/cykel-vägar fram till gården.

Vandra vid Vänern
En annan Värmlandspärla är otroligt vackra Hammarö sydspets med idylliska Skage fyr. För att ta dig hit kan du börja med att ta buss nummer 901 eller 913 till Takene. Härifrån kan du sedan fortsätta till fots. Vill du istället ha en större utmaning är vägarna hit fina för cykling. Väl framme kan du njuta av klipphällar och fina vandringsleder.

Lämna fastlandet
Om du inte har provat på båtbussarna i Karlstad än är  det läge att göra det i sommar. Turerna ger dig en vy av ­Karlstad som du inte vanligtvis får och sjöbrisen fläktar härligt en varm dag. Du kan till exempel åka på en dagstur till Jäverön. Här kan du följa med på en guidad tur av ön eller gå på egen hand. Blir du hungrig så kan du båda äta och fika på ön.

Tips vid olika färdmedel
Känner du för att besöka många platser under sommaren kan det vara bra med ett periodkort. Då kan du till exempel resa fritt i hela Värmland och upptäcka dina egna guldkorn. Vill du istället njuta av frisk luft kan du på sommaren hyra cykel på ­Stora Torget. En riktigt bra cykelväg är exempelvis nio mil långa Klarälvsbanan som är asfalterad och helt bilfri. Föredrar du däremot att gå kan det vara en bra idé att packa ihop lite förband och tejp, en vandring kommer sällan utan lite skoskav.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Kultur

Toppnyheter