×

Kultur

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi En film med allt som går att efterfråga

Karlstads studenttidnings Johan Olsson har sett Star Wars: The last Jedi och är halvt imponerad.
Recension - Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi

I den åttonde Star Wars-filmen i regi av Rian Johnson fortsätter den episka berättelsen mellan The force och The dark side. The Last Jedi tar vid där den föregående filmen The Force Awakens (2015) slutade: Rey (Daisy Ridley) har funnit Luke Skywalker i hans tillflyktsort någonstans i galaxens utkanter och vill lära sig att hantera kraften hon har inom sig. På andra sidan galaxen kämpar de kraftig försvagade rebellerna under ledning av general Leia (Carrie Fischer) mot imperiets hänsynslösa styrkor. Kommer Rey få Luke Skywalker att stötta rebellernas kamp och klarar rebellerna stå emot imperiets allt starkare motstånd?

Star Wars: The Last Jedi innehåller allt som går att efterfråga. Det är välgjorda och fartfyllda rymdstrider, häftiga farkoster och spänning hela filmen igenom. Johnson har även, till viss del, lyckats synliggöra den inre kamp som alla människor bär inom sig mellan kärlek och hat, lojalitet och rädsla, mörker och ljus.  Överlag får man som tittare det man förväntar sig av Star Wars: The Last Jedi. Däremot finns det några inslag som påverkar upplevelsen. Fokuset på att lyfta in komiska aspekter har i många fall förstört den stämning som byggts upp. I vissa delar av filmen kommer en ”comic relief” var tjugonde minut, vilket man som tittare har lätt att tröttna på. Star Wars-filmerna brukar innehålla komiska avbrott, men dessa brukar vara mycket mer subtila och inte så framträdande som i The Last Jedi, vilket drar detta ner betyg något. Sammantaget är Star Wars: The last Jedi en film värd att se och med sina 152 minuter är filmen rätt trevlig men hamnar ändå i mitten segmentet, inte den bästa i Star Wars- serien men verkligen inte den sämsta heller. Betyget blir 3 stabila studenttidningar av 5.

Detta är en argumenterande text där skribenten svarar för åsikter och ställningstaganden i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter