×

Kultur

Ett museum utöver det vanliga

Foto: Lotta Fallqvist
I Östra Ämtervik finns Alma Löv museum, ett ställe med en härligt lantlig känsla kombinerad med genuin samtidskonst. Det är en plats för eftertanke, nya perspektiv och provokation.

Museet består av en huvudbyggnad med tre våningar som rymmer många utställningssalar, en teatersalong och café. Ute på den stora gården finns ett tiotal paviljonger utspridda som rymmer olika konstprojekt. Varje konstnär har ett eget utrymme, antingen i en av huvudbyggnadens utställningssalar eller i en av paviljongerna. De olika konstnärerna har alla olika bakgrund och kommer från olika länder. En del är i början av sitt konstnärsskap medan andra är väletablerade konstnärer med kända namn. Sedan fyra år tillbaka finns även en skaparverkstad och en permanent scen för konserter och andra evenemang.

Ett besök på Alma Löv museum är en annorlunda upplevelse och intrycken från de olika konstprojekten ger en känsla av att vara fascinerad, förvirrad eller förfärad. Många installationer är avancerade där det är tydligt att det ligger många timmars hårt arbete bakom. En del installationer är så pass avancerad i sin uppbyggnad att de ger upphov till en fascination över hur det är fysiskt möjligt att montera ihop dem.

Det finns även onekligen installationer som inte alls går att förstå, hur man än försöker att tolka och analysera. Känslan av att en del installationer är gjorda enbart för att vara knepiga är stundvis mycket påtaglig och det är då konstverken upplevs som en aning pretentiöst. Å andra sidan, om syftet var att provocera och skapa eftertanke har de definitivt lyckats.

Oavsett vad man tycker om konsten är det ett mysigt ställe som förtjänar ett besök. När man har sett de olika konstprojekten är det väldigt trevligt att ta en titt i den lilla butiken och kanske ta en fika i caféet.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter