×

Kultur

Från ingenjör till artist – nu släpper han sin första singel

Foto: Felix Johnny

Förra året släppte den tidigare ingenjörsstudenten Viktor Ejwertz sitt debutalbum. Nu släpper han sin första singel och musikvideo.

– Detta är det första släppet där jag spelar alla instrument och har producerat och mixat låten själv. Det känns bra, säger Viktor Ejwertz.

Karlstads studenttidning har tidigare berättat om Viktor Ejwertz – ingenjörsstudenten som vid sidan av ingenjörsstudierna hade ett stort musikintresse och som efter avslutade studier vid Karlstads universitet bytte bana och satsade på musiken. Det stora musikintresset förde honom till Folkhögskolan Ingesund i Arvika, där han studerade till singer song-writer följt av två år på musikhögskolan Ingesund.

I maj förra året släpptes debutalbumet ”Drömmen”, och efter en hel del jobb och låtskrivande har Viktor Ejwertz nu släppt sin första singel, ”Sicksack”, sedan debutalbumet.

– Jag är glad över att ha tagit en låt i mål helt själv, från början till slut. Detta är det första släppet där jag spelar alla instrument och har producerat och mixat låten själv. Det känns bra! I samband med att låten släpptes blev mitt konto bortplockat från Facebook utan att jag fick ta del av varför, så jag vet inte hur många av mina bekantskaper som vet att låten finns. Det känns lite oturligt, absurt och lite tragikomiskt.

Viktor Ejwertz beskriver singeln som en produkt av ett ständigt ifrågasättande och en reflektion av normer och meningssökande:

– Den handlar om dilemmat med att känna sig fastlåst av normer och sakta tappa kontakten med den man vill vara. Och lite dödsångest och sökande efter mening på platser där normer, till synes utan poäng, begränsar många att söka.

Låtens budskap och fokus på normer och meningsskapande, gestaltas särskilt i den musikvideo som Viktor Ejwertz har varit med och tagit fram.

– Det var väldigt kul. Jag har varit så otroligt peppad på att skapa denna musikvideo sedan jag fick den första snutten på tio sekunder av Eric Dantanus (som gjorde musikvideon, reds. anm.).Hans sätt att uttrycka sig visuellt gifter sig, så att säga, med stämningen i texten och musiken. Jag är väldigt glad över att ha fått en så snygg video med fokus på texten, då mina texter är väldigt viktiga för mig och jag vill att de ska vara så tillgängliga som möjligt för mina lyssnare. Vi har redan börjat prata om nästa video.

Nu har du släppt ett album och en singel. När får lyssnarna höra mer från dig?
– Jag har lite olika saker på gång. Jag har tre akustiska låtar som jag ser fram emot att släppa, och de kommer troligtvis att släppas som EP till hösten. Jag har precis tagit på mig ett uppdrag som producent för en vän, med en fantastisk låt med hitpotential som ska bli kul att färdigställa. Den kanske blir nästa släpp.

Hur ser du på framtiden? Är det musiker som gäller?
– Jag har slutat planera. Nyss var jag deltidsarbetare på ett jobb där jag inte trivdes. Deltidsjobbet var tänkt att ge mig mer utrymme för musiken, men att ha ett jobb där jag vantrivdes dödade min motivation för att skapa musik. Nu har jag precis fått jobb som medicinskteknisk ingenjör på heltid, och jag känner att jag lägger mer energi på musiken sedan jag bytte jobb. Man vet sällan vad som blir bäst för en i förväg.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter