×

Kultur

”Kärlek är inget du kan fly ifrån”

Viktor Karlsson Ejwertz läste ingenjörsutbildning vid Karlstads universitet men sadlade om och ägnar sig i dag åt sitt stora musikintresse. Foto: Felix Johnny

Ibland krävs det en push i rätt riktning för att våga satsa på det man verkligen brinner för. I Viktor Karlsson Ejwertz fall var det ett avslutat vikariat som fick honom att ändra riktning i livet.

Han lade sin ingenjörsexamen från Karlstads universitet på hyllan och djupdök ned i musikbranschen. I våras släppte han sitt debutalbum.

Viktor Karlsson Ejwertz, 28, kommer från Tjörn, en ö norr om Göteborg. I gymnasiet pluggade han teknik och därefter gick tankarna till en ingenjörsutbildning. 2011 sökte han därför in till basterminen på Karlstads universitet, och hamnade sedan på civilingenjörsprogrammet med bred ingång. Men han kände snabbt att någonting saknades och att han behövde få utlopp för sin kreativitet. Efter sin första termin bytte han därför inriktning och började läsa högskoleingenjörsprogrammet med inriktning innovationsteknik och design.

Viktor beskriver sig själv som väldigt kreativ och har länge sysslat med musik. En stor del av musiken har han fått med sig hemifrån, där både pappa och syster är yrkesmusiker. Intresset svalnade dock av i gymnasiet då tiden inte fanns till, men kreativiteten är någon som han säger alltid har styrt honom undermedvetet. Under åren på Karlstads universitet kom intresset till liv igen.

– Musikintresset bara växte och växte under mina år på KAU, jag kom hem på kvällarna och ville bara spela gitarr, säger han och skrattar. 

Drömde du då om att bli musiker?

– I bakhuvudet någonstans låg det säkert någon dröm om det, men just där och då satt jag bara framför datorn och tittade på olika Youtube-klipp och lärde mig spela covers av Håkan Hellström. Då hade jag inga tankar på att realisera drömmen, men musiken började ta upp plats i mitt liv igen.

Efter examen blev Viktor erbjuden ett vikariat som förpackningsingenjör hos Swedish Match. Det var en gammal student som hörde av sig till Viktors kursledare då hon skulle gå på mammaledighet i ett år. Viktor berättar att året och arbetet var lärorikt och roligt, men att han började känna sig svältfödd på musiken som han inte fick tillräckligt med tid för. Då han pendlade två timmar per dag fanns det inte mycket utrymme för annat i livet än jobbet.

En spark i rätt riktning

När vikariatet började närma sig sitt slut fick Viktor höra från sin chef att företaget inte hade någon motsvarande tjänst att erbjuda. För Viktor blev denna nyhet avgörande. 

– Då tänkte jag att jag skulle se till att få utlopp för musiken. Jag hade känt under det året att jag inte nådde min fulla potential då jag inte hade möjlighet att ge mig själv utrymme för det som får mig att må som bäst. 

Det kommande halvåret valde Viktor att leva på sparpengar och ägnade sin tid åt låtskrivande. Detta var i början av 2016, och när sommaren började närma sig kände han sig redo för att helhjärtat börja satsa på musiken. Han sökte in till Ingesunds folkhögskola i Arvika där han kom att studera singer-songwriter, och sedan jazz-gitarr på Ingesunds musikhögskola. Efter det sökte han sig till Musikhögskolan i Malmö för att studera musikproduktion. Under åren då han studerade musik på heltid har han även hunnit släppa fyra singlar och dessutom ett debutalbum. 

Ångrar du att du tog en högskoleingenjörsexamen?

– Nej det ångrar jag inte alls, jag är väldigt glad över utbildningen. Den har gjort mig mycket smartare och gett mig mer disciplin. Jag har lärt mig hur man lär sig saker, det hjälper ju mig med vad jag än gör i livet. 

En tuff bransch

För tillfället bor Viktor i Stockholm där han hoppas få bättre möjligheter till att kunna livnära sig på musiken. Men att slå igenom i musikbranschen är svårt, och Viktor berättar om att det är tufft att få spridning på sin musik.

– Det är svårt att leva på sin musik, vissa klarar det ju aldrig. Men för mig är det viktigaste just nu att känna att jag i alla fall har utrymme för musiken i mitt liv. Att jag får utlopp för min musikaliska kreativitet, sägen han. 

Viktor berättar att han har nya spännande projekt på gång, bland annat sitt andra album och en singel som kommer att släppas i höst. Han håller fast vid sin musikdröm, men är inte rädd för att kombinera intresset med ett ingenjörsjobb. 

Har du några visdomsord till studenterna på Karlstads universitet?

– Ja, lyssna på andra låten på min platta, “Kärlek är inget du kan fly ifrån”, den innehåller hela den här lärdomen med att om man har någonting man verkligen brinner för kommer det äta upp en inifrån om man inte får utlopp för det. Man behöver inte göra någon jättedramatisk förändring, men man får inte glömma bort att man måste må bra medan man studerar, så skapa tid till det du mår bra av! Hitta kärleken i det du håller på med, och gör du inte det – byt bana.

Viktors musik hittas på streamingtjänsterna under ”Viktor Ejwertz”. Debutalbumet, som släpptes den 17 maj i år, heter ”Drömmen”.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Kultur

Toppnyheter